Business Hi-Tech

Record la Samsung, dezamagire la Sony Ericsson

21.10.2002, 00:00 9

Marii producatori de telefoane mobile au iesit saptamana trecuta la rampa, pe rand, cu rezultatele financiare aferente perioadei iulie-septembrie 2002. Pentru majoritatea actorilor de pe aceasta piata trimestrul al treilea s-a terminat bine. Exceptie face Sony Ericsson, compania creata in colaborare de cele doua firme in urma cu aproape un an.
Daca prima, ca ordine cronologica, a fost Motorola, cea mai performanta s-a dovedit a fi compania sud-coreeana Samsung.
Chiar daca cifra de afaceri a companiei americane a scazut in trimestrul al treilea la 6,4 mld. $ de la 7,4 mld. $ inregistrate la sfarsitul lui septembrie 2001, Motorola a obtinut profit net pentru prima data in ultimele 18 luni.
Conform presei internationale, profitul celui de-al doilea producator mondial de telefoane mobile a fost de 111 mil. $ (sau 5 centi/actiune), fata de o pierdere de 1,4 mld. $ in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe ansamblul companiei, divizia de telefoane mobile a inregistrat performantele cele mai notabile: profit de 241 mil. $, fata de o pierdere de 233 mil. $ in acelasi trimestru din 2001.
Si Nokia a depasit estimarile analistilor afisand pentru iulie-septembrie 2002 un profit inainte de plata taxelor de 1,25 mld. euro, cu 17% mai mare decat cel anuntat in urma cu un an.
Vanzarile primului producator mondial de telefoane mobile au crescut cu 2% pana la 7,224 mld. euro in raport cu iulie-septembrie 2001.
In aceeasi perioada profitul net inregistrat de Nokia s-a ridicat la 610 mil. euro de la 186 mil. euro in urma cu un an.
Samsung Electronics a inregistrat in trimestrul al treilea un adevarat record. Compania a reusit in al treilea trimestru sa-si mareasca cu 400% profitul net fata de perioada iulie-septembrie 2001. Producatorul mondial numarul trei in ierarhia industriei telefoanelor mobile si numarul unu in cea a cipurilor pentru memorii a obtinut in perioada mentionata un profit net de 1,4 mld. $. In iulie-septembrie 2001 compania inregistrase un profit net de aproximativ 339 mil. $.
Performanta s-a datorat, spun reprezentantii Samsung, in principal cresterii vanzarilor diviziei producatoare de terminale mobile datorita orientarii strategiei acesteia pe lansarea pe piata a unor modele cu un design foarte atragator.
Divizia de cipuri a adoptat si ea o strategie castigatoare. Compania s-a orientat mai mult catre productia de cipuri pentru memorie DDR DRAM (a caror pondere in total a crescut la 58%). In acelasi timp, Samsung a redus productia de cipuri pentru memorii DRAM (mai ieftine) sub 50% din total.
Vanzarile totale ale grupului sud-coreean in perioada iulie- septembrie 2002 au fost de aproximativ opt miliarde de dolari, in crestere fata de cele 5,8 mld. $ din trimestrul al treilea al anului trecut.
Cele mai modeste performante le-a inregistrat compania suedeza Ericsson. In trimestrul al treilea, pierderile nete ale firmei s-au ridicat la 5,6 miliarde de coroane suedeze (peste 598 milioane de dolari). Reprezentantii Ericsson au avertizat de asemenea ca vanzarile companiei la sistemele de telecomunicatii mobile se vor diminua cu 20% in acest an, informeaza Financial Times.
Ericsson a inregistrat o scadere de 29% a vanzarilor de retele de telecomunicatii, pana la 30,6 de miliarde de coroane suedeze. De asemenea, compania a inregistrat si o pierdere operationala in valoare de 1,3 miliarde de coroane suedeze.
Grupul a indicat ca printre principalii factori care au determinat inregistrarea acestor rezultate s-a numarat anularea unor comenzi de retele 3G, in valoare de 5,4 miliarde de coroane suedeze.
Cel mai mare producator din lume de echipamente de telecomunicatii a consemnat, in perioada iulie-septembrie, o scadere de 49% a comenzilor, fata de volumul din perioada similara a anului trecut. 
Divizia producatoare de terminale, care a fuzionat cu productia similara a companiei japoneze Sony, i-a adus producatorului european pierderi de 500 de milioane de coroane suedeze.
Reprezentantii producatorului suedez au apreciat ca vanzarile de 8,2 miliarde de coroane suedeze ale companiei Sony Ericsson, reprezentand un volum de cinci milioane de terminale comercializate, "nu reprezinta un rezultat pozitiv satisfacator".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO