Business Hi-Tech

Recesiunea lasa neocupate 20% din spatiile de birouri din Silicon Valley

06.01.2010, 23:05 15

Silicon Valley se confrunta cu cel mai mare excedent desuprafete comerciale de la asa-numita criza dot-com, declansata inmartie 2000 de prabusirea actiunilor IT si a indicilor bursieriamericani, relateaza Bloomberg. Astfel, peste 20% din birourile delux din Silicon Valley sunt neocupate si 20% din spatiile maiieftine, destinate activitatilor de cercetare si dezvoltare, seafla in aceeasi situatie. Astfel, peste patru milioane de metripatrati de spatii de birouri erau neocupate la sfarsitultrimestrului al treilea din 2009, potrivit datelor CB RichardEllis.

"Are loc o prabusire a pietei similara cu cea a pieteirezidentiale. Niciuna din aceste cladiri nu va fi ocupata incurand", a declarat Jon Haveman, director la Beacon Economics,firma de consultanta din San Rafael, California. In San Jose,Sunnyvale si Palo Alto exista 11 imobile de birouri vacante, cuspatii de cea mai buna calitate.

Somajul din regiune era in luna noiembrie de 11,8% in noiembrie,in conditiile in care Applied Materials, Sun Microsystems, dinSanta Clara si Adobe Systems in San Jose au anuntat la inceputultoamnei desfiintarea a peste 5.000 de locuri de munca in urmascaderii vanzarilor de cipuri, softuri si echipamente.

Silicon Valley se afla in prima faza a unei crize aproprietatilor comerciale, a declarat Erik Doyle, presedinte alcompaniei de brokeraj Cornish & Carey din Santa Clara.Exceptand constructiile si mineritul, sectorul tehnologieiinformationale a fost cel mai afectat de reducerea numarului delocuri de munca, potrivit datelor oficiale.

Unele companii profita de situatie si se muta in cladiri maibune. Una dintre acestea este Facebook, care detine cel mai popularsite de socializare din lume si care se va muta intr-un sediu debirouri mai mare. Angajatii Facebook se vor muta astfel in aldoilea trimestru in patru cladiri, ocupate inainte de o companiecare producea aparate medicale. Chiriasii fac totodata presiuniasupra proprietarilor pentru obtinerea unor chirii cu 10% sub celeafisate, a aratat Michael Grado, broker la CB Richard Ellis. Dinacest motiv, piata se afla intr-o situatie mai dificila decat ceadin timpul crizei dot-com din 2000, intrucat atunci companiile deinternet au continuat sa isi plateasca chiriile in pofida graduluide neocupare de 60%, a spus Grado. Chiria medie pentru spatiile declasa A a fost de 384 de dolari pe an in trimestrul al treilea, cu21% sub nivelul consemnat in urma cu un an. In cazul spatiilorpentru cercetare dezvoltare, chiria a fost in scadere cu 16%, la157 de dolari pe metru patrat, potrivit CB Richard Ellis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO