Business Hi-Tech

Recensamant IT: statul spera ca va afla peste patru luni cate softuri si cate computere are

Recensamant IT: statul spera ca va afla peste patru luni cate softuri si cate computere are

Gabriel Sandu: In octombrie vom sti exact numarul de PC-uri care functioneaza si ce softuri sunt instalate pe acestea; Eugen Schwab-Chesaru: Statul foloseste foarte multa tehnologie Oracle dezvoltata in-house; tehnologie IBM de asemenea, iar SAP aproape nimic

15.07.2009, 17:12 206

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va afla la sfarsitul lunii octombrie numarul exact de computere si aplicatii informatice care sunt instalate in cele 15.000 de institutii publice din Romania, sustine ministrul Gabriel Sandu.
"Voi face o adresa oficiala tuturor ministerelor si agentiilor, prin care mi se va comunica situatia tuturor programelor, precum si planurile de investitii in acest sector, dar mai ales tot ce inseamna programele operationale", a declarat el.
El sustine ca institutiile publice sunt obligate sa raspunda in termen de o luna solicitarii de inventariere. "In octombrie vom stii exact numarul de PC-uri care functioneaza si ce softuri sunt instalate pe acestea. Inventarierea efectiva pe teren, pe masura ce incercam sa facem interconectarea si interoperabilitatea va fi dificila. Dar vom sti partea statistica 100% pana la sfarsitul lunii octombrie", a adaugat Sandu. El a precizat ca se asteapta ca pana la finele anului sa aiba date si despre situatia operationala din administratie.
Planurile lui Sandu reprezinta un prim pas in realizarea proiectului eRomania, anuntat de ministru la inceputul acestui an. eRomania promite sa faca ceea ce nu a reusit niciun guvern din 1990 incoace, respectiv realizarea unei platforme IT nationale care sa puna intr-o corespondenta dinamica informatiile referitoare la cetateni, firme si proprietati.
"Impreuna cu Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), stabilim standardele pentru ceea ce inseamna un oras digital, ce inseamna un judet complet informatizat (...), plecam de la partea de management al circuitului documentelor Guvernului la nivel de comuna, dar aceasta inseamna un program de cel putin doi ani", a spus Sandu.

Foarte mult Oracle; IBM; SAP aproape deloc
Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al firmei de cercetare si analiza a pietei Pierre Audoin Consultants (PAC), estimeaza ca procesul de inventariere va fi dificil de realizat, iar datele care se culeg ar putea un grad relativ de acuratete.
"Foarte putini stiu exact ce sisteme IT au. In mod cert, s-au facut upgrade-uri de memorie sau hard disk, astfel incat PC-urile nu mai corespund fiselor initiale. La software vor fi de asemenea probleme pentru ca uneori se stie ce este instalat, alteori nu; uneori sunt licente pentru aplicatiile respective, alteori nu."
Schwab spune ca efortul este laudabil, dar nu stie daca MCSI va reusi sa isi transforme obiectivele in proiecte si in bani. "Ideile sunt principii vechi, dar bune, insa punerea in practica cere foarte multa vointa politica si dorinta de a te angrena in proiecte complexe. Ministrul are un rol cheie, dar nu are foarte multa putere si nici buget si coordoneaza prea multe lucruri simultan", a precizat oficialul PAC.
Potrivit datelor pe care le are, cele mai utilizate aplicatii software din ministere si institutii publice sunt produse de Oracle. "Exista foarte multa tehnologie middleware Oracle dezvoltata in-house; tehnologie IBM de asemenea, iar SAP aproape nimic." Sistemul de operare Microsoft Windows este instalat aproape pe toate terminalele utilizate de functionarii publici. Unele servere si baze de date mai folosesc tehnologie Microsoft, insa rata de penetrare este mai mica. "Pe de alta parte, Linux (sistem de operare open-source - n. red.) se foloseste foarte putin, doar la nivel de server", a adaugat Schwab.

Cheltuieli de un miliard de euro in ultimii opt ani
Potrivit unei estimari anterioare a ministrului, statul a cheltuit circa un miliard de euro in ultimii opt ani pe informatizarea institutiilor publice (echipamente IT, software, consumabile), proces care a fost realizat insa haotic, pentru ca sistemele nu sunt interconectate. El a admis ca rezolvarea acestei probleme va fi foarte dificila, intrucat nu exista nici macar o evidenta a numarului total de PC-uri si al aplicatiilor utilizate in administratia publica.
Atat cetateni, cat si companii s-au plans de ineficienta sistemelor informatice ale statului, care nu pot comunica intre ele, ceea ce creste birocratia si incurajeaza evaziunea fiscala.
Valentin Tomsa, directorul executiv al SAP Romania, subsidiara locala a unuia dintre cei mai mari producatori de software de business din lume, afirma recent ca Guvernul nu isi va putea imbunatati eficienta si va avea probleme in a restructura sistemul public pe criterii de competenta in absenta unui sistem IT care sa cumuleze toate datele din administratie si care sa furnizeze date in timp real despre indicatori precum incasarile la buget.

Planuri si pentru evidenta functionarilor
Ministrul Sandu estimeaza ca in prezent lucreaza aproximativ 1.425.000 de oameni in administratia publica.
"In momentul in care au intrat liberalii in 2006, erau 1.175.000. Toata problema de neincadrare in fondul de salarii tine de maririle de salariu cuprinse intre 15% si 45%, care au fost facute in noiembrie 2008", spune Sandu.
El afirma ca va colabora si Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru a realiza fisa fiecarui functionar public. "Este un proces mai complicat. Am solicitat o situatie a informatizarii si aici, in asa fel incat sa putem face legatura cu ministere si cu autoritati publice centrale. Pana la administratii locale mai dureaza."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO