Business Hi-Tech

RCS&RDS a ajuns la o reţea de 300 de hotspoturi WiFi doar în Capitală

RCS&RDS a instalat puncte de acces în staţiile de metrou din Bucureşti. Echipamentele utilizate de RCS&RDS sunt furnizate de Huawei şi D-Link.

Hotspoturi WiFi RCS&RDS

Autor: Adrian Seceleanu

14.02.2012, 00:07 1848

Compania românească RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de internet prin linii fixe din România, a ajuns la începutul acestei luni la o reţea de peste 1.200 de puncte de acces wireless (Wi-Fi) în peste 40 de oraşe mari din ţară, cu 800 mai mult decât în luna septembrie a anului trecut, potrivit datelor comunicate ZF de operator.

"Avem peste 1.200 hotspot-uri şi suntem prezenţi în peste 40 de mari oraşe din ţară", au declarat pentru ZF reprezentanţii RCS& RDS. Compania a început să instaleze reţeaua Wi-Fi anul trecut, iar primele hotspoturi au devenit operaţionale în luna iunie.

În prezent, conform datelor de pe pagina web a companiei doar în Bucureşti compania are aproape 300 de hotspoturi instalate în staţii de metrou, restaurante, malluri sau chiar în aer liber. Datele de pe pagina web a companiei arată că există peste 760 de hotspoturi instalate în acest moment însă aceste informaţii nu sunt momentan complet actualizate, astfel că numărul de hotspot-uri este mai mare decât cel afişat, potrivit reprezentanţilor RCS&RDS.

Compania nu a oferit detalii despre valoarea investiţiilor sau furnizorii de echipamente însă în staţiile de metrou din Bucureşti pot fi observate echipamente Huawei şi D-Link care sunt folosite pentru a furniza serviciile Digi WiFi.

RCS&RDS, companie fondată şi controlată de antreprenorul orădean Zoltan Teszari, este primul operator telecom local care a lansat la nivel naţional o reţea de hotspot-uri WiFi.

La câteva luni după lansarea Digi WiFi cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, Orange şi Vodafone, au anunţat de asemenea că oferă în mai multe locuri din ţară acces la net printr-o serie de hotspot-uri. Niciun operator nu a anunţat până în acest moment planuri de a lansa o reţea care să rivalizeze cu cea a RCS&RDS.

RCS&RDS oferă acces gratuit la net prin reţeaua Digi WiFi abonaţilor proprii la serviciile de net fix. Temporar, RCS&RDS oferă acces gratuit la net în reţeaua Digi WiFi timp de o oră pe zi, pentru orice utilizator cu un echipament cu conectivitate WiFi (smartphone, laptop, player audio sau tabletă PC) chiar dacă nu este client al RCS&RDS.

RCS&RDS este lider autoritar pe piaţa de servicii TV cu aproximativ 3 milioane de clienţi faţă de câte un milion cât au Romtelecom şi UPC. Pe piaţa de internet fix compania este lider cu 1,2 milioane de clienţi - la o diferenţă de aproximativ 100.000 de abonaţi faţă de Romtelecom şi la mare distanţă de UPC (care are mai puţin de 300.000 de clienţi). Pe telefonie fixă, RCS este de asemenea numărul doi piaţă, cu circa 1,5 milioane de abonaţi, cu circa un milion mai puţin decât Romtelecom.

RCS&RDS, operator de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, are venituri anuale de peste 400 mil. euro numai în România. Grupul mai are operaţiuni în Ungaria, Slovacia, Cehia, Croa­ţia, Serbia, Italia şi Spania. Singurele infor­maţii disponibile pentru toate operaţiunile sunt pe 2009, când afacerile totale erau de peste 710 mil. dolari (507 mil. euro), cu un profit ope­ra­ţional (EBITDA) de 274 mil. dolari (200 mil. euro). În 2011, compania ar putea ajunge la afaceri de 800 mil. dolari.

RCS&RDS are în faţă în 2012 un vârf de plată pentru credite: 350 mil. dolari, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor's. Compania şi-a refinanţat în 2011 unele credite, printr-un împrumut de la BCR, CEC şi Credit Suisse de 300 mil. euro, din care 200 mil. euro au fost deja acordate. Potrivit Ministerului Finanţelor, la 31 decembrie 2010 RCS&RDS avea datorii totale de 762 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO