Business Hi-Tech

Razboi pe interconectare intre Cosmote si Zapp

Razboi pe interconectare intre Cosmote si Zapp

Piermario di Pietro - CEO Zapp (stanga) si Nikolaos Tsolas - CEO Cosmote se cearta pe nivelul taxelor de interconectare

05.03.2007, 18:37 39

O diferenta de 0,02 $ intre tariful de interconectare propus de Cosmote (0,12 $/minut) si cel propus de Telemobil - Zapp (0,10 $ /minut) pentru semnarea unui nou acord de interconectare intre retelele celor doi operatori, si refuzul ambelor companii de a ceda pe durata negocierilor au dus la o escaldare a conflictului, materializata prin intreruperea legaturii dintre cele doua retele, saptamana trecuta, timp de 36 de ore.
Acordul de interconectare semnat intre Cosmote si Zapp expira la data de 28 februarie, iar cei doi operatori nu au ajuns la o intelegere, chiar daca negocierile pentru semnarea unui nou acord fusesera initiate de mai multe luni.
Miza litigiului dintre Cosmote si Zapp, numarul trei (1,2 mil. clienti) respectiv patru (peste 400.000 de clienti) de pe piata locala de telefonie mobila, o reprezinta valoarea tarifului de interconectare practicata pentru apelurile realizate intre clientii celor doua retele. Acest tarif, in prezent de 0,12 dolari/minut, are o importanta majora, intrucat reprezinta, practic, elementul pe baza caruia se stabilesc tarifele retail pentru apelurile intre cele doua retele. Practic pentru orice apel Cosmote-Zapp sau Zapp-Cosmote, fiecare operator plateste celeilalte companii 0,12 dolari pentru fiecare minut de convorbire diferenta dintre aceasta valoare si tariful retail platit de consumator pentru fiecare minut de apel (0,20 dolari/minut spre exemplu) ramanand in contul operatorului din reteaua caruia a fost initiat apelul. O diferenta mica intre tariful de interconectare si cel retail ingusteaza marja de profit a operatorilor.
In cazul in care intre traficul dintre doi operatori exista diferente majore, respectiv daca clientii unui operator suna mai mult in cealalta retea, un tarif de interconectare mai mare se traduce intr-un dezechilibru mai mare intre valoarea platilor pe care fiecare operator le face catre cealalta companie.
Conform Telemobil, traficul initiat din reteaua Zapp catre reteaua Cosmote este de doua ori mai mare decat cel in sens invers, compania inregistrand din acest motiv pierderi lunare estimate la aproximativ 4.000 de dolari. Potrivit documentelor depuse de operator la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, in luna ianuarie a acestui an clientii Zapp au vorbit cu 290.000 de minute mai mult cu clienti Cosmote decat au vorbit clientii Cosmote cu cei ai Zapp.
Din declaratiile celor doua companii rezulta ca negocierile vor fi in continuare dificile, niciuna dintre parti nefiind dispusa sa renunte la valorile propuse pentru tariful de interconectare, respectiv 0,12 dolari - Cosmote si 0,10 dolari - Zapp.
"Acum un an de zile, cand Cosmote avea cateva zeci de mii de clienti, traficul era in mod evident in favoarea Zapp, care incasa mai multi bani de la noi. Acum, cand noi am ajuns la peste un milion de clienti, clientii Zapp sunt cei care suna mai mult in reteaua Cosmote, astfel ca ei platesc mai mult catre noi. Pentru Cosmote, aflat inca la inceputul operatiunilor, fiecare cent conteaza", explica un reprezentant al operatorului de ce compania nu a cedat pe durata negocierilor. ANRCTI a decis, vineri, reluarea conexiunilor intre Telemobil si Cosmote Romania dupa ce Cosmote a depus, la 23 februarie, o plangere la ANRCTI prin care a solicitat obligarea Telemobil la incheiarea unui acord de interconectare. Potrivit ANRCTI, Cosmote Romania a sustinut ca Zapp a refuzat in mod nejustificat semnarea unui nou acord de interconectare.
De cealalta parte, Zapp sustine ca va milita in continuare pentru reducerea tarifelor de interconectare si contesta decizia ANRCTI de a impune reluarea legaturilor cu reteaua Cosmote la un tarif de 0,12 dolari pe minut.
"Dupa luni de negociere si in ciuda tuturor eforturilor depuse de Telemobil pentru a ajunge la un acord in ceea ce priveste reducerea tarifelor de interconectare cu Cosmote, fapt ce ar fi permis posibilitatea de a furniza utilizatorilor finali tarife reduse pentru apelurile efectuate intre cele doua retele, filiala locala a grupului elen Cosmote a decis sa mentina un nivel ridicat al acestei taxe", spun reprezentantii Zapp. Ei apreciaza ca decizia ANRCTI in favoarea mentinerii unor tarife de interconectare ridicate ii dezavantajeaza pe utilizatorii ambilor operatori.
"Ne intrebam in ce calitate ANRCTI impune taxe de interconectare intre Cosmote si Telemobil mai ridicate cu 35% decat taxele de interconectare dintre Cosmote si ceilalti operatori GSM, sfidand astfel legile impotriva practicilor anticoncurentiale".
Cei doi operatori urmeaza sa reia negocierile privind tariful de interconectare, in negocieri urmand sa fie implicata si ANRCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO