Business Hi-Tech

Raport HP: 29% din programele malware identificate şi anihilate de soluţia HP Sure Click în ultimul trimestru al anului 2020 nu erau cunoscute anterior

Raport HP: 29% din programele malware identificate şi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.04.2021, 18:55 65

Aproape o treime din programele de tip malware depistate şi anihilate în ultimul trimestru al anului 2020 de soluţia HP Sure Click nu erau cunoscute anterior, arată rezultatele unui raport trimestrial - HP-Bromium Threat Insights, realizat de compania HP Inc.

„Raportul indică un volum ridicat de noi ameninţări şi utilizarea pe scară largă de către hackeri a tehnicilor de evitare a instrumentelor specifice de detectare. Unii atacatori au folosit produsele Office pentru a păcăli victimele şi a le convinge să deschidă documente infectate. De exemplu, au folosit documente Word mascate sub forma unor facturi farmaceutice, care rulau programe malware abia după ce documentul era închis”, au transmis reprezentanţii companiei.

De asemenea, 88% dintre programele malware identificate au fost livrate prin mesaje, în căsuţele de e-mail ale utilizatorilor, în multe cazuri filtrele de gateway fiind ocolite.

„Motoarele antivirus au avut nevoie de aproape 9 zile, în medie, pentru a detecta ameninţările - oferindu-le atacatorilor un avans pentru a-şi continua campaniile de hacking. Troienii au reprezentat 66% din eşantioanele de malware analizate, susţinuţi în special prin campanii de spam care împrăştie malware-ul Dridex.”

Potrivit raportului realizat de HP, 88% din malware-ul detectat a provenit din mesaje primite pe e-mail, restul de 12% fiind accesat prin descărcări de pe Internet, iar cel mai frecvent tip de fişiere ataşate periculoase au fost documentele (31%), fişierele de tip arhivă (28%), documentele Excel (19%) şi fişierele EXE (17%).

„Raportul este un instrument util pentru echipele de securitate IT din cadrul companiilor şi instituţiilor, pentru a înţelege mai bine ameninţările cu care se confruntă. HP Sure Click Enterprise poate creşte nivelul de protecţie, deoarece programele malware sunt izolate de computerul gazdă şi nu se pot răspândi în întreaga reţea a unei companii sau instituţii”, au mai transmis reprezentanţii companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO