Business Hi-Tech

Raiduri concentrate ale autoritatilor contra piratilor Internetului

31.08.2004, 00:00 17

In mai multe tari ale lumii, autoritatile au lansat operatiuni de amploare contra indivizilor implicati in diverse activitati ilegale pe Internet, operatiunile fiind incheiate cu sute de arestari.
In Statele Unite, vara aceasta s-a desfasurat o apla operatiune coordonata a fortelor de politie, care a vizat in special pe cei care trimit mesaje electronice nesolicitate cu caracter comercial (spam). Aproape 160 de oameni au fos identificati cu ajutorul specialistilor in computere. Conform informatiilor oficiale, mesajele trimise de ei ar fi afectat mai bine de 150.000 de oameni, iar pagubele create au fost cifrate la 215 milioane de dolari.
Oficialii spun ca aceasta operatiune a fost dar inceputul unei campanii de combatere a criminalitatii pe Internet. Numai spam-ul, fara a lua in calcul furtul de date, virusii, pirateria si celelalte infractiuni, provoaca anual pagube totale de 50 de miliarde de dolari companiilor americane.
De asemenea, autoritatile americane au lansat o serie de verificari ale site-urilor care permit schimbul de fisiere intre utilizatori. Operatiunea, botezata ?Web Snare", s-a soldat cu mai bine de 100 de arestari, 53 de oameni fiind condamnati deja pentru infractiunea de piraterie online. Au fost de asemenea arestati mai multi hackeri, fiind acuzati ca au incercat sa fure de pe diverse site-uri liste cu adresele de e-mail ale clientilor, pentru a le comercializa ulterior.
Un al caz a fost al unui ucrainian, care vindea pe Net date privind cartile de credit ale unor cetateni americani, obtinute de asemenea ilegal. Unul dintre cele mai spectaculoase cazuri a fost cel al directorului executiv (CEO) al companiei Orbit Communications, care este inculpat pentru ca a angajt cu acte in regula o echipa de hackeri care sa sparga site-urile companiilor competitoare. Pagubele create de ei au fost cifrate de autoritati la 2 milioane de dolari. Ei nu s-au limitat la site-urile competitorilor, ci au blocat si site-ul Amazon.com, precum si pagina de Internet a Departamentului american pentru Securitate Interna.
In fine, un american care traia pe spinarea site-urilor de licitatii online, incasand bani pentru bunuri pe care nu le livra ulterior, a fost condamnat la 11 ani de inchisoare.
In cadrul acestei operatiuni, americanii au colaborat si cu autoritatile poloneze, reusind sa aresteze membrii unei retele internationale de hacekri, care operau in mai multe state, pe langa SUA si Polonia fiind implicati in fraude in Australia, Marea Britanie si Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO