Business Hi-Tech

Radix-Iasi: Un salariu de 500 de dolari inseamna de fapt 1.000

14.06.2001, 00:00 96



Compania ieseana Radix, furnizor de solutii IT, software si hardware, a incheiat pe primele luni ale anului contracte in valoare de peste trei milioane de dolari, pentru 2001 fiind estimata o cifra de afaceri de aproximativ cinci milioane de dolari, fata de 3,7 milioane dolari, cat a realizat in anul anterior.

Firma a fost infiintata in urma cu opt ani si numara in prezent 57 de angajati, dintre care 38 lucreaza in Iasi, iar restul in cadrul filialelor care functioneaza la Bucuresti si Cluj.

Printre proiectele importante in care Radix este angrenata se numara cel realizat pentru Electrica SA, unde impreuna cu Microsoft si Compaq este pusa la punct o retea Intranet, precum si cel de la Chim Borzesti, pentru transmisii de date, proiect pe baza de fibra optica si antene.

De asemenea, specialistii firmei Radix ofera solutii Internet pentru MobiFon si realizeaza o baza de date Oracle la Regia Judeteana de Apa Canal din Iasi.

Potrivit directorului firmei, Gabriel Mardarasevici, majoritatea lucrarilor sunt executate in urma castigarii unor licitatii, iar o parte dintre acestea, in special cele de anvergura, sunt realizate impreuna cu HP, Oracle sau Microsoft.

"Suntem singura firma de profil din Moldova care a obtinut certificatul de calitate ISO 9002, pentru servicii in informatica", sustine Mardarasevici.El sustine totodata ca, la nivelul Iasului, Radix se bate pe piata cu numai doua-trei firme, in timp ce pentru afacerile de peste 50 de mii de dolari lupta se da in special cu firme puternice din Bucuresti.

Anul trecut, compania Radix a realizat investitii de aproximativ 250 de mii de dolari, aceeasi cifra fiind programata si pentru 2001, din care 30 de mii de dolari numai pentru instruirea angajatilor:"In compania noastra, partea de instruire este extrem de importanta, pentru ca pregatirea angajatilor constituie de fapt cheia reusitei in firma. Chiar daca pare costisitor, am trimis multi oameni la specializare in Statele Unite sau in tarile europene".

Cu toate acestea, fenomenul plecarilor in strainatate nu a putut fi in totalitate oprit, chiar daca in ultima perioada, numarul celor care au plecat de la Radix a fost destul de redus.

Mardarasevici a dat ca exemplu pe unul dintre fostii sai angajati, extrem de bine pregatit, care desi primea in tara aproape o mie de dolari pe luna a "dezertat" in Anglia, unde castiga acum aproximativ 4.500 de dolari.

"In nici un caz nu putem noi sa oprim acest fenomen dureros. Oamenii au dreptul sa plece acolo unde le e mai bine", argumenteaza Mardarasevici.

Pentru patronul de la Radix, solutia salvatoare nu poate veni decat de la autoritatile de la Bucuresti, ale caror eforturi trebuie sa fie mult mai "consistente" decat pana in prezent.

Pastrarea specialistilor din domeniul IT in Romania, considera Mardarasevici, nu se poate realiza decat oferindu-le salarii motivante, una dintre solutii, fie si partiala, fiind aceea a modificarii grilei de impozitare a veniturilor acordate acestei categorii.

"Pentru un salariu de 500 de dolari, firma cheltuie in total, cu impozite, taxe si asigurari, peste o mie de dolari, ceea ce este enorm.

Daca impozitul pe salariu s-ar reduce sunt sigur ca multi n-ar mai pleca in strainatate. Va fi o mare problema, pe viitor, intrucat vor veni lucrari importante si din lipsa de oameni calificati, Romania va trebuie sa apeleze la firme straine, cu costuri de 7-8 ori mai mari", explica Mardarasevici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO