Business Hi-Tech

"Paradoxul" IT: cu cat lucrurile devin mai simple cu atat valoarea creste

07.04.2004, 00:00 38



Cu ocazia editiei de primavara a simpozionului Gartner, desfasurata la San Diego, California, la sfarsitul lunii martie, Bill Gates, unul dintre fondatorii companiei Microsoft, acum chief software architect, a descris viziunea privind tehnologia informatiei in urmatorii zece ani. Interlocutorul sau: Michael D. Fleisher, chairman si CEO Gartner.



Modul in care interactionam acum cu calculatorul, scenariile in care-l folosim, modalitatea de administrare a sistemelor de calcul, modul de colaborare pe care il experimentam azi in lumea virtuala, vor fi dramatic diferite in urmatorii zece ani. Puterea de calcul pe care o vor avea sistemele, faptul ca retelele nu vor mai constitui un impediment, prin raspandirea conectivitatatii wireless, atat in mediul de acasa cat si in cel de afaceri - aceste lucruri vor face ca performanta foarte mare sa se obtina la un pret foarte mic, "hardware free" - apreciaza Gates acest model.





Revenim la pix si cerneala. Electronice insa



Unul dintre cele mai utilizate scenarii de folosire a calculatorului acum este ca instrument in desfasurarea intalnirilor de afaceri. Cum va arata calculatorul ca instrument de lucru al unui participant la sedinte de planificare si analiza a afacerilor? In primul rand vor exista mai multe modalitati de introducere a datelor: tastatura, ink - stilou/creion cu cerneala electronica, dictare. Asadar, trebuie dezvoltate tehnologiile care recunosc scrisul de mana si vorbirea. De ce sunt importante si de ce vor coexista aceste modalitati? Lumea virtuala trebuie sa oglindeasca din ce in ce mai mult lumea reala. Daca intr-o analiza de vanzari, cu mii de cifre, vreau sa ma refer exact la un numar si sa stiu de la directorul de vanzari cum a ajuns la acel numar, trebuie sa-i arat care este numarul respectiv. Tiparesc sau afisez raportul, incercuiesc numarul pe hartie si astfel ajung la o comunicare vizuala. Trebuie sa pot vizualiza procesele de business, sa schimb informatii rapid. Daca am la dispozitie un Tablet PC, incercuiesc cu creionul electronic acea data - pot sa o atasez unui mesaj iar cel care o primeste stie exact la ce ma refer. Scrierea pe Tablet PC ofera posibilitatea vizualizarii si navigarii sincrone sau asincrone.





Tastatura, un periferic desuet?



Recunoasterea vorbirii va schimba dramatic modul de a introduce date mai ales pentru dispozitivele mici, e greu de operat cu tastaturi minuscule. Mai mult, exista situatii cand suntem ocupati si nu avem mainile libere, sau exista o indisponibilitate temporara cauzata de un accident ori o invaliditate - dictarea ne va usura enorm comunicarea cu calculoatorul, si prin intermediul lui, cu lumea. Gates compara avantajele pe care le au oamenii in comparatie cu masinile: capacitatea de a elimina zgomotul de fond, pe de o parte, si eliminarea ambiguitatilor prin puterea contextului. Acum vorbim deja cu telefonul celular, dictandu-i un nume pentru care el are o corespondenta cu un numar ce-l formeaza automat. Gates spune ca in zece ani vom face acelasi lucru cu calculatorul, utilizand dictarea ca modalitatea de introducere a datelor. Tastaturile nu vor disparea, insa prin folosirea celorlate moduri de introducere, va fi folosita mai putin. Nu poti face adnotari verbale, folosirea tastaturii intr-un meeting poate distrage atentia. Aici, scrierea cu cerneala este cea mai avantajoasa.



Este insa un proces dificil - atat ca obisnuinta cat si ca inovatie tehnologica. La fel a fost si cu interfata grafica, acum nelipsita. Vorbirea si scrisul de mana sunt insa in firea omului, sunt obisnuinte. Cand inovatia tehnologica la va imbunatati calitatea, vor fi omniprezente. Va fi momentul crucial al schimbarii scenariilor de folosire a calculatorului. Din punct de vedere a pretului, exista un pret suplimentar, mic, pentru Tablet PC, care permite folosirea scriererii cu cerneala. Chiar daca acest adaos se va pastra, merita investit pentru a avea la dispozitie inca de acum aceasta modalitate de introducere a datelor.





Urmatorul model de afaceri: volum mare - cost mic



O importanta parte a discutiei dintre cei doi executivi (Bill Gates si Michael D. Fleisher) s-a referit la diferenta dintre cercetare si dezvoltare. Microsoft investeste, in anul fiscal 2004, 6,8 miliarde dolari in aceste domenii. Bill Gates spune ca 25% din aceste investitii se duc in cercetare, iar 75% sunt pentru dezvoltare. Exista o limita fina intre ceea ce inseamna cercetare si ceea ce inseamna dezvoltare. Gates spune ca inovatia nu se poate programa, nu putem face un grafic de lansare al tuturor ideilor care apar in grupurile de cercetare. Pe masura insa ce se trece de la cercetare, de la prototip la productia de serie, putem vorbi de un grafic de lansare, de un ciclu de dezvoltare. Astfel, dezvoltare inseamna inovatia inglobata in produse iar cercetarea inseamna incubarea ideilor inovatoare.



Daca de referim la istoria inovatiei la Microsoft, Bill Gates spune ca s-a pornit de la modelul din industria software bazat pe volum mare la pret mic, a continuat cu aparitia interfetelor grafice, apoi cu NT Kernel (care sta la baza Windows NT, 2000 si XP), Tablet PC si acum tehnologiile de modeling care vor simplifica administrarea sistemelor si customizarea aplicatiilor IT. Modelarea va ajuta vizualizarea aplicatiilor de business, iar modelele vizuale vor duce la reducerea de cinci ori a numarului de linii de cod necesare pentru customizare. O buna parte a acestor tehnologii de modeling vor fi prezente in chiar versiunea de anul viitor a gamei de instrumente de programare Visual Studio. Simplificarea scrierii de cod va conduce la aparitia unui nou model de servicii IT pentru intreprinderi. Serviciile costisitoare din modelul volum mic, costuri mari - datorate customizarii aplicatiilor, vor migra catre modelarea proceselor de business (si nu rescrierea de cod), din modelul volum mare, cost mic, iar acesta va fi rolul analistilor de business.



In acest an, o mare parte a investitiilor Microsoft in cercetare-dezvoltare va fi alocata aspectelor legate de securitate, fiabilitate, spam, confidentialitate. Astfel, Gates spune ca succesele deja realizate in cercetare prin izolarea portiunilor sigure de cod, urmate de extinderea lor la milioane de linii de cod, in procesul de dezvoltare al produselor, va face ca problema securitatii sa dispara din lista primelor cinci prioritati, in urmatorii 2-3 ani.



Microsoft a evoluat de la etapa crearii tehnologiei la etapa explicarii valorii pe care aceasta o aduce in rezolvarea problemelor specifice. Acest lucru a fost posibil numai pe baza sugestiilor primite de la utilizatori. Viziunea a fost aceea de a oferi mijloacele si instrumentele, de a reduce complexitatea, pentru a-i ajuta pe oameni sa-si rezolve problemele intr-o maniera care reduce dependentele si asigura sustenabilitatea (modelul volum mare, pret mic), o alternativa desigur atractiva la complexitatea, dependenta si costurile ridicate din contextul modelului volum mic, pret mare.





* Silviu Hotaran, director general la Microsoft Romania va prelua in aceasta vara conducerea afacerilor gigantului american in Europa de Sud-Est



* Paula Apreutesei este marketing manager la Microsoft Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO