Business Hi-Tech

„Proiectul Titan”: Apple vrea să intre în producţia de maşini în 2024 şi pregăteşte un vehicul electric autonom

„Proiectul Titan”: Apple vrea să intre în...

Autor: Alex Ciutacu

22.12.2020, 08:13 1935

Gigantul american Apple merge înainte cu dezvoltarea tehnologiei pentru maşini autonome şi ţinteşte anul 2024 ca momentul în care primul vehicul cu o baterie ce se promite „revoluţionară” va intra în producţie, conform unor surse din apropierea proiectului, citate de Reuters.

Eforturile producătorului de iPhone-uri înspre industria de automotive se încadrează într-un proiect cunoscut drept „Proiectul Titan”.

Eforturile producătorului de iPhone-uri înspre industria de automotive se încadrează într-un proiect cunoscut drept „Proiectul Titan”. Acestea s-au derulat inconsistent din 2014 când Apple a început să proiecteze propriul vehicul de la zero.

În ultimii ani compania a oprit proiectarea pentru a se concentra mai mult pe software şi a regândit proiectul. Doug Filed, un veteran care a lucrat şi la Tesla, s-a întors la Apple pentru a supraveghea proiectul în 2018, iar în 2019 acesta a decis să concedieze 190 de persoane din echipa Proiectului Titan.

De anul trecut Apple a reuşit să facă progrese majore înspre ţinta de a lansa producţia auto, conform unora dintre sursele Reuters.

În centrul strategiei Apple stă o nouă baterie proiectată de inginerii companiei, care ar reduce „radical” costul bateriilor pentru vehicule electrice şi ar aduce şi o autonome mai mare a acestora.

Construcţia unui vehicul de la zero reprezintă o provocare chiar şi pentru Apple, o companie cu buzunare adânci care produce sute de milioane de electronice în fiecare an utilizând componente din întreaga lume, care nu a produs niciodată o maşină.

Spre exemplu, Elon Musk a avut nevoie de 17 ani până să ajungă la profit din producţia de maşini.

„Dacă există vreo companie pe planetă care are resursele necesare să facă asta, probabil este Apple. Însă, în acelaşi timp, nu vorbim despre un telefon mobil”, a declarat un fost angajat al Apple care a lucrat în Proiectul Titan.

Nu este clar încă cine ar asambla vehiculele produse de Apple, însă există posibilitatea de a încheia parteneriate de producţie cu alte companii. În acelaşi timp, nu este exclusă varianta în care Apple renunţă la ideea maşinii în sine şi dezvoltă în continuare doar tehnologia pentru vehicule autonome, pe care o implementează în parteneriat cu alt producător.

Din cauza pandemiei, planurile Apple ar putea fi amânate dincolo de anul 2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO