Business Hi-Tech

Proiectul reţele de net rapid cu bani europeni întârzie încă patru luni, anunţă ministrul comunicaţiilor

Proiectul reţele de net rapid cu bani europeni întârzie încă patru luni, anunţă ministrul comunicaţiilor

Autor: Adrian Seceleanu

30.06.2011, 00:00 214

Contractul de finanţare pentru proiectul european de 84 mil.euro prin care România va construi o reţea de acces rapid lainternet în zonele izolate va fi semnat cu o nouă întârziere, depatru luni, iar construirea infrastructurii se va finaliza pestealţi doi ani, în 2013, a anunţat într-o conferinţă de presăValerian Vreme, ministrul comunicaţiilor. "Forma finală aproiectului a fost agreată de reprezentanţii Comisiei Europene.

Contractul, unul major pentru România, va fi semnat în noiembrieşi va fi implementat în termen de 24 de luni. Ministerul va fiproprietarul reţelei, dar nu va fi şi operatorul acesteia. Reţeauava fi concesionată operatorilor, în funcţie de prevederilelegislaţiei", a spus Vreme (foto), citat de Mediafax. Fondurilesunt disponibile încă din 2007 pentru România însă MinisterulComunicaţiilor (MCSI) a pus pe hârtie un proiect doar în 2009.

Ulterior fondurile au fost blocate pentru că fostul ministruGabriel Sandu (PD-L) a încercat să mute banii pentru un altproiect. După preluarea mandatului de către ministrul ValerianVreme, discuţiile s-au prelungit pentru că operatorii şi statul nus-au înţeles cine să rămână proprietarul infrastructurii. Îndiscuţii a intervenit şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale(STS), care ar fi insistat ca reţeaua să nu rămână în proprietateaunor operatori privaţi, conform unor surse din piaţă, confirmateulterior de ministrul comunicaţiilor.

În cele din urmă, conform ministrului, MCSI va fi proprietarulreţelei. Valerian Vreme a anunţat de altfel că până acum ministerulsău a atras circa 10% din fondurile europene care revin instituţieiîn perioada 2007-2013, care se ridică la 383 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO