Business Hi-Tech

Proiectul ClusterPower: Trei antreprenori locali construiesc lângă Craiova unul dintre cele mai mari centre de date din Europa. ClusterPower va crea o infrastructură de Inteligenţă Artificială de tip one-stop-shop, în urma unei investiţii iniţiale de 172 mil. lei, din care 82 mil. lei este asigurată printr-un ajutor de stat

Proiectul ClusterPower: Trei antreprenori locali...

Autor: Adrian Seceleanu

11.06.2021, 14:00 1268

ClusterPower, companie înfiinţată în 2019 de antreprenorii locali Cosmin Georgescu, Vladi­mir Ester şi Carmen Ursa Georgescu, are în plan să construiască lângă Craiova un centru de date care va deveni cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din Europa.

ClusterPower va crea o infra­structură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, în urma unei investiţii iniţiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma 82 milioane de lei este asigurată printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finanţe. Diferenţa este aco­perită din fondurile proprii ale companiei şi alte surse de finanţare.

Cu o infrastructură de calcul per­formantă, proiectul Cluster­Power va fi primul centru de date de tip hyperscale din regiune şi va crea contextul pentru stimularea creşterii economice a regiunii, permiţând găzduirea şi dez­voltarea de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată, conform datelor comunicate de companie.

„Ne propunem să creăm o platformă interconectată avansată pe care să dezvoltăm soluţii digitale inteligente, moderne, susţinute de infrastructura de mare putere pe care o construim. Considerăm că viziunea şi strategia noastră sunt în concordanţă cu cele ale Uniunii Europene şi României, pe următoarele direcţii: stimularea creşterii economice, crearea de valoare pe termen lung, atât pentru companie, cât şi pentru societate, precum şi susţinerea inovaţiei şi performanţei”, a declarat Cosmin Georgescu, fondator şi CEO ClusterPower.

Proiectul va fi construit în etape în localitatea Mischii, jud. Dolj pe un teren în suprafaţă de 25.427 metri pătraţi, aflat în proprietatea ClusterPower. Parcul tehnologic va include tehnologii avansate de calcul şi o infrastructură energetică eficientă şi rezilientă. “Odată cu finalizarea investiţiei, estimată pentru 2025, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de cloud şi compute din Europa de Est şi al şaselea din Europa şi va avea o prezenţă globală, asigurată prin conectarea la 750 de centre de date din întreaga lume”, estimează compania.

“În total, campusul de lângă Craiova va găzdui cinci centre de date şi va fi alimentat cu electricitatea produsă de o centrală pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe acelaşi amplasament. Centrala va avea o putere instalată de până la 200 MW şi va transforma centrul de date într-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorită sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic şi agent de răcire.”

”Proiectarea centrului de date este făcută în conformitate cu standardul de certificare la rezilienţă Tier III şi va beneficia astfel de una dintre cele mai prestigioase certificări din domeniu, cea a Uptime Institute, pe trei dimensiuni - design, construcţie şi operare - nivel de certificare pe care nu îl are niciun alt centru de date din Europa de Sud-Est. Proiectul nostru este primul centru de date de mari dimensiuni din România şi primul hyperscale din Europa de Sud-Est, iar prin asta vom creşte competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialişti de top în IT. Ceea ce oferim clienţilor, dincolo de un centru de excelenţă pentru inteligenţă artificială, este încredere, securitate a datelor şi rezilienţă la dezastre”, a declarat Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO