Business Hi-Tech

Proiect: Salariaţii firmelor ar putea primi cotă parte din profitul acestora

Proiect: Salariaţii firmelor ar putea primi cotă parte...

Autor: Alexandru Nanu

14.09.2020, 09:31 3040

Recent, la Senat a fost înregistrată o propunere legislativă care prevede ca angajatorii să împartă cu salaraţii lor o parte din profitul net realizat, conform proiectului.

Mai exact, este vorba despre propunerea legislativă nr. B538/2020 privind participarea salariaţilor la profit, precum şi pentru modificarea Legii nr.127/2015 privind Codul fiscal, înregistrată la Senat în data de 8 septembrie 2020.

„Din profitul net realizat pentru un anumit exerciţiu financiar anual, conform situaţiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligaţia de a distribui salariaţilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului şi celorlaltor drepturi băneşti prevăzute de lege şi de contractele individuale şi colective de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat”, scrie în proiectul de lege.

Partea din profitui net realizat care se alocă participării la profit a salariaţilor este de 7,5% din profitui net realizat.

Prin exceţie, prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabiii o cotă procentuală diferită, dar care nu poate fi mai mică de 7.5% şi nici mai mare de 25%.

De participarea la profit beneficiază numai salariaţii care au vechime de minimum 12 luni la locul de muncă, în anumite condiţii.

“Participarea angajatiior ia profitui companiei reprezinta un instrument de crestere a bunastarii angajatilor. Totodata, e o modalitate prin intermediul careia este redusa inegalitatea de venit si avere. Asa cum arata studiile, veniturile din participarea la profit reprezinta adesea singura modalitate de a economisi pentru saiariatii cu venituri mid. De asemenea, participarea la profit reprezinta un instrument care stimuleaza fidelitatea angajatilor. imbunatatind astfel productivitatea si performanta companiilor. Angajatii care beneficiaza de rezultatele muncii lor lucreaza mai eficient, ceea ce aduce beneficii companiei”, scrie în expunerea de motive la proiectul de lege.

Conform proiectului, dacă acesta va fi adoptat va intra în vigoare la data de 1 ianuarie a anului următor publicării în Monitorul Oficial al României.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO