Business Hi-Tech

Producătorii de PC-uri îşi refac socotelile: de la creşteri la al doilea an pe minus

Iulian Stanciu, director general al eMag: Vânzările de laptopuri au crescut puţin, în timp ce desktopurile au scăzut mult, cu aproximativ 40%
11.07.2010, 23:18 48

Majorarea ratei TVA şi reducerea salariilor din sectorul public,combinate cu achiziţiile mai mici ale statului şi ale firmelorprivate ar putea genera vânzări mai mici de calculatoare chiar şiîn raport cu anul 2009, când piaţa s-a comprimat cu aproape 60%,spun unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil.
Acer, numărul unu pe piaţa locală de PC-uri, şi-a fixat ca ţintămenţinerea rezultatelor la nivelul lui 2009, spune Bogdan Iftemie,directorul de vânzări al subsidiarei locale a companiei taiwaneze."Scopul nostru este ca în condiţiile unei scăderi noi să nemenţinem rezultatele avute anul trecut, atât din punct de vederevaloric, cât şi cantitativ."
La începutul lunii mai, înainte ca preşedintele Traian Băsescu săanunţe că executivul va fi nevoit să impună o serie de măsuri deausteritate, compania taiwaneză nu excludea revenirea pieţei lanivelul din 2008, de un milion de unităţi livrate.
"Comparativ cu anul trecut ne aşteptăm la o creştere a pieţei,revenirea putând fi până aproape de nivelul atins în 2008, într-unscenariu optimist", spunea Iftemie.
În 2009, vânzările de PC-uri s-au redus cu aproape 60% faţă denivelul maxim atins în 2008, când românii au cumpărat peste unmilion de calculatoare.
Şi Ciprian Donciu, directorul general al Asus România, numărul doipe piaţa locală de PC-uri, este rezervat acum în estimări după ceîn ianuarie 2010 spunea că piaţa ar putea avansa cu 10-15%. "Piaţanu a evoluat foarte bine, Avem probleme din cauza deciziilorguvernamentale de creştere a TVA şi de reducere a salariilor cu25%", a declarat Donciu pentru ZF. "Aşteptările pentru al doileasemestru nu pot fi optimiste având în vedere că aceea va fiperioada în care vor fi puse în aplicare măsurile amintite. Sperămmăcar la o stabilitate a vânzărilor", a adăugat el.
"Piaţa de PC-uri a scăzut cantitativ în prima jumătate a anului,dar la nivel de categorii a evoluat diferenţiat", nuanţeazăsituaţia Iulian Stanciu, directorul general al eMag, cel mai mareretailer IT&C local. "Vânzările de laptopuri au crescut puţin,în timp ce desktopurile au scăzut mult, cu aproximativ 40%", spuneşeful eMag, adăugând că retailerul a ajuns la o cotă de 20-22% pevânzările de PC-uri portabile.
Şi şeful vânzărilor de la Acer spune că în prima jumătate a anuluivânzările au fost bune pe segmentul laptopurilor, iar cele maicăutate produse rămân cele care au preţuri sub 2.000 de lei (470 deeuro). "Deoarece în acest moment piaţa din România este foarteorientată către preţ, produsele care se vând foarte bine sunt celepoziţionate sub pragul de 2.000 de lei." Compania încearcă săimpulsioneze şi vânzările de PC-uri portabile mai scumpe, dedicatecompaniilor, oferind în preţul calculatorului şi cărţi de business.Iftemie speră, de altfel, ca după scăderea din această perioadăvânzările să revină pentru ca la nivelul întregului an cifrele sănu mai fie mai slabe ca în 2009. "În perioada imediat următoareestimăm o scădere a vânzărilor în principal datorită impactuluiemoţional, impact care în ultimele zile din iunie a generat vânzărimai mari ca în perioada sărbătorilor de iarnă. Totuşi sperăm ca încâteva luni să ne repoziţionăm şi să revenim la nivelul anterior alvânzărilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO