Business Hi-Tech

Problemele se adună la Atlas Telecom: cel mai mare client rupe contractul, iar primăriile îi dau jos reţelele de pe stâlpi în Arad, Cluj şi Timişoara

Problemele se adună la Atlas Telecom: cel mai mare client rupe contractul, iar primăriile îi dau jos reţelele de pe stâlpi în Arad, Cluj şi Timişoara

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

11.11.2011, 00:07 2608

Compania orădeană Atlas Telecom Network, deţinută de omul de afaceri Pompiliu Tripa şi aflată în insolvenţă cu datorii totale de peste 395 mil. lei (93,8 mil. euro), s-a trezit că rămâne fără reţelele de telecomunicaţii din mai multe oraşe din ţară, în condiţiile în care unele primării derulează proiecte de modernizare a infrastructurii, iar în unele localităţi mai multe puncte de lucru au devenit nefuncţionale pentru că furnizorii de energie au tăiat alimentarea pe fondul acumulării de datorii, arată un raport realizat de administratorul judiciar, compania Global Money Recovery (GMR).

"În prezent societatea înregistrează dificultăţi majore în a reuşi să acopere cheltuielile curente ocazionate de continuarea activităţii în cadrul punctelor de lucru deschise la nivelul întregului teritoriu al ţării", potrivit datelor din raportul GMR, care precizează că problemele s-au agravat imediat ce Atlas a pierdut cel mai important contract, cu banca OTP. "Un aspect deosebit de important şi cu consecinţe deosebit de nefaste pentru desfăşurarea procedurii de insolvenţă îl reprezintă faptul că Atlas Telecom Network România a constatat din partea OTP Bank România întreruperea consumului de servicii de comunicaţie electronică, servicii oferite de către Atlas Telecom Network România conform contractului încheiat între cele două societăţi", potrivit raportului GMR.

OTP Bank este şi cel mai mare creditor al Atlas, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar având de recuperat aproximativ o jumătate din totalul datoriilor, respectiv 46,5 mil. euro. Atlas Telecom, prima companie care a intrat în luptă cu Romtelecom pe telefonie fixă în 2003, după liberalizarea pieţei - din Oradea, s-a dezvoltat pe baza împrumuturilor acordate de banca maghiară. După ce OTP a tăiat robinetul cu bani pentru Atlas Telecom, compania a început să aibă probleme în susţinerea cheltuielilor cu punctele de lucru, astfel că furnizorii de energie au început să le deconecteze de la reţea, transformându-le astfel în nişte depozite inutile de echipamente.

"Pentru acest motiv de neplată a datoriilor curente, în urma unor somaţii repetate, mai multe puncte de lucru au fost deconectate de la electricitate, astfel că în prezent continuarea activităţii în cadrul acestor unităţi este imposibilă. Totodată, diverşi contractori cu care au fost semnate contracte de închiriere a stâlpilor pe care sunt amplasate cablurile de telecomu­nicaţii ale debitoarei, datorită neplăţii chiriei curente, au recurs la rezilierea acestor contracte somând debitoarea să demonteze întreg cablajul şi instalaţiile tehnice instalate pe stâlpii aflaţi în proprietatea acestora", conform raportului întocmit de avocatul Horia Cristian Ţiril de la Global Money Recovery.

Nu este singura problemă pentru Atlas Telecom, companie ale cărei venituri s-ar prăbuşit anul trecut la doar 1,4 mil. euro. Primăriile din mai multe localităţi mari în care Atlas Telecom are reţele desfăşoară diferite proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii care presupun demontarea cablurilor de pe stâlpi, iar compania nu are fonduri pentru a-şi moderniza reţeaua, avertizează reprezentantul GMR.

"Trebuie menţionat faptul că la nivelul oraşelor Arad, Timişoara, Cluj, sunt în curs de desfăşurare lucrări la infrastructura oraşului astfel că am fost somaţi să demontăm instalaţiile de telecomuncaţii instalate pe stâlpii ce urmează a fi desfiinţaţi. Cu toate că am efectuat o serie de demersuri pentru a opri aceste demontări ale instalaţiilor debitoarei, acestea au rămas fără rezultat, lucrările de infrastructură din aceste oraşe fiind aprobate de către Consiliile locale în cadrul unor proiecte de nivel local şi efectuate de cele mai multe ori din fonduri europene. În consecinţă, datorită celor precizate mai sus în conformitate cu prevederile art. 47 al.5 din legea 85/2006 în calitatea subscrisei de administrator judiciar am formulat şi înregistrat la dosarul cauzei o cerere de ridicare a dreptului de administrare al debitoarei motivată de pierderile continue ceea ce conduce la lipsa probabilităţii de realizare a unui eventual plan de reorganizare propus", conform raportului întocmit de avocatul Horia Cristian Ţiril de la compania Global Money Recovery în data de 5 octombrie. El nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii în ce priveşte situaţia actuală a companiei.

În aceste condiţii, administratorii Atlas au fost mai degrabă ocupaţi să pună la păstrare echipamentele deconectate de la reţeaua de electricitate de furnizori. "În vederea conservării patrimoniului debitoarei şi protejării intereselor creditorilor înscrişi la masă credala, până la soluţionarea cererii de ridicare a dreptului de administrare al debitoarei, am efectuat o serie de demersuri care au că scop conservarea şi protejarea patrimoniului debitoarei. Cu titlu de exemplu menţionam: au fost iniţiate măsurile de depozitate a instalaţiilor tehnice dezafectate de pe stâlpii desfintati că urmare a lucrărilor la infrastuctura oraşelor Arad, Cluj, Timişoara, sau că urmare a rezilierii contractelor de închiriere stâlpi, au fost reduse la minim spaţiile necesare funcţionării punctelor de lucru de pe întreg teritoriu ţării, astfel că am predat spaţiile ce exced necesarului de funcţionare şi am întreprins demersuri de ridicare şi depozitare a instalaţiilor tehnice şi a pieselor de mobilier ce deserveau aceste spaţii".

Atlas Telecom Network este prima companie care a intrat în Oradea în luptă cu Romtelecom pe telefonie fixă în 2003, după liberalizarea pieţei. După lansare, baza de clienţi a companiei a crescut puternic până la aproximativ 16.000 în 2006, însă ulterior operatorul nu a mai făcut faţă competiţiei cu jucători ca RCS&RDS sau UPC.

Compania avea o reţea care de 1.000 de kilometri de fibră optică şi alţi 2.500 de kilometri de infrastructură. Această infrastructură asigură servicii Atlas Telecom în Sibiu, Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Cluj şi Bucureşti, precum şi legăturile între aceste oraşe şi este în acest moment unul dintre principalele active. Afacerile Atlas Telecom Network au scăzut puternic în ultimii ani, de la 4,2 mil. euro în 2008 la 1,9 mil. euro în 2009 şi 1,4 mil. euro în 2010. Compania a avut pierderi de la înfiinţare până în prezent, potrivit administratorului judiciar.

Fondatorul şi proprietarul Atlas este Pompiliu Tripa, un român născut în Oradea care a fost plecat în Statele Unite timp de mai mulţi ani şi care a revenit în anii '90 în ţară. El este cunoscut pe plan local mai ales pentru colecţia impresionantă de maşini de lux, care ar avea o valoare cumulată de peste un milion de euro.

Tripa făcea de altfel încă din 2005 senzaţie în presa locală cu primul Hummer blindat adus în ţară. Potrivit presei locale el mai deţine un BMW X5, de 500 de cai putere, pe care a dat 195.000 de dolari, un Lamborghini Murcielago, precum şi un model Audi sport şi alte maşini de lux. Patronul Atlas este şi cel care a adus în România băutura energizantă Playboy Energy Drinks.

Potrivit raportului GMR, Tripa a împrumutat Atlas cu peste 6 milioane de euro în perioada 2006-2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO