Business Hi-Tech

Primul brand romanesc de camere foto digitale a scos nasul in lume

12.10.2004, 00:00 58

Prima serie de camere foto digitale realizata sub brand romanesc, Syd, promovata de firma Sysnet Distributions din Ploiesti, a fost prezentata recent la cel mai mare eveniment in domeniul echipamentelor foto, expozitia Photokina-Koln.
Oficialii Sysnet sustin ca au a reusit sa vanda aproximativ 2.500 de camere digitale din seria Syd, cifra care ar pozitiona compania pe locul al treilea in piata romaneasca. La nivelul anului 2003 s-au vandut in Romania intre 10 si 15.000 de camere foto digitale, neexistand un studiu independent care sa confirme aceste informatii.
Liderul pietei, Hewlett-Packard, nu a furnizat date privind numarul de unitati vandute pe piata romaneasca sau incasarile obtinute din aceasta activitate. "Vanzarile s-au triplat anul trecut fata de 2002", au spus oficialii HP. Numarul doi, Sony, a asigurat ca a vandut anul trecut aproape 2.900 de camere digitale, cu 280% mai mult ca pe 2002.
Aparatele foto Syd sunt produse in Taiwan, cu subansamble realizate tot de taiwanezi si de producatori China. Senzorii de imagine ai camerelor suint realizati de Sony si Panasonic, iar afisajul color, cu cristale lichide, este Casio, lentilele fiind furnizate de Samsung, conform oficialilor Sysnet. ?Contactul cu firmele producatoare de subansamble si cu cei care asambleaza camerele foto Syd, s-a facut prin vizitele in Taiwan si in China a managerilor firmei Sysnet Distributions", a declarat pentru ZF Cristian Tantar, sales manager al Sysnet.
?In anul 2003 am vandut peste 2.500 de aparate foto digitale din brandul SYD, de diferite marimi si rezolutii, iar pe 2004 avem in plan o crestere cu aproximativ 30% a acestor cifre", a precizat el. "In prima jumatate a lui 2004, numarul de camere vandute a fost cu 50% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut", a mai precizat Cristian Tantar.
Sysnet Distributions a fost singura companie romaneasca prezenta la cel mai mare eveniment dedicat fotografiei, expozitia Photokina. A fost prezentata cea mai puternica camera digitala, SYD DSC 6000 CO, cu o rezolutie de 6,0 megapixeli, dar si un model de DVD realizat sub brandul SYD.
In seria Syd sunt prezente acum cinci modele, o camera de entry-level, DSC 3900C, de 2,1 megapixeli si care costa 142 de dolari. Produsul DSC 4000 CO are o rezolutie de 3,3 megapixeli, zoom optic 3X si costa 226 de dolari. De asemenea, exista o camera digitala de 4,2 megapixeli, care costa 159 de dolari (pret fara TVA). Mai nou, au fost adaugate aparatele DSC 5000 M si DSC 5800 C, care includ posibilitatea maririi capacitatii de stocare a pozelor cu ajutorul cardurilor de memorie (SecureDigital sau MultiMediaCard). Camerele foto SYD au meniul in limba romana si in curand vor avea si in maghiara, au mai precizat oficialii Sysnet.
Sysnet Distributions este o firma 100% romaneasca, cu sediul central in Ploiesti, Prahova. ?Cifra de afaceri a companiei pe 2003 a fost de 25 miliarde lei, iar in 2004 avem ca plan cresterea acestei cifre cu 25-30%", a precizat Cristian Tantar.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO