Business Hi-Tech

Prima listare din ultimele sase luni a unui start-up IT nu reuseste sa aduca optimismul pe Wall Street

11.08.2008, 18:54 15

In timp ce majoritatea fondurilor de investitii afirma ca perioadele lungi de investitii pe care si le asuma le permit sa depaseasca asemenea momente nefavorabile de pe pietele bursiere, timpul lung care a trecut de cand companii din domeniul IT nu au avut acces la finantari prin IPO-uri, alaturi de o incetinire a cererii din partea cumparatorilor de noi tehnologii, a creat o atmosfera nefavorabila in piata, scrie Financial Times.
RackSpace, o companie care ofera servicii IT si de gazduire web, a obtinut la finele saptamanii trecute o finantare de 187,5 milioane de dolari, fiind astfel prima companie IT care s-a listat pe Wall Street de la IPO-ul desfasurat in februarie de compania ArcSight, un furnizor de soft de securitate. Prima experienta pe bursa a RackSapce a avut loc exact in perioada de varf a crizei dotcom din anii 2000. Compania a fost nevoita sa se delisteze, dupa ce pretul actiunilor s-a prabusit.
Avand de infruntat un climat dificil pe pietele financiare, RackSpace nu a atins asteptarile optimiste ale echipei de consultanti, respectiv un consortiu condus de Goldman Sachs, Credit Suisse si Merrill Lynch.
Actiunile au fost evaluate la 12,50 dolari, aproape de limita inferioara stabilita in prospectul de emisiune (intre 12 si 16 dolari). La jumatatea zilei, pretul actiunilor scazuse deja cu 14 procente, la 10,69 dolari.
Data fiind raritatea acestui demers, listarea unei companii IT, IPO-ul companiei RackSpace a fost vazut ca o actiune de tipul "totul sau nimic" pentru sectorul de tehnologie.
De alfel, mai multi analisti au considerat ca un succes al ofertei publice desfasurate de RackSpace ar putea arata daca bursa din Wall Street este din nou deschisa pentru alte IPO-uri ale unor companii IT.
David Menlow, fondator al IPO Financial Network, spune insa ca primirea slaba a RackSpace pe Wall Street este mai degraba un rezultat al faptului ca a fost utilizata metoda licitatiei olandeze pentru a fi stabilit pretul titlurilor. Lanham Napier, directorul executiv al RackSpace, a pus rezultatul slab al listarii pe seama climatului nefavorabil existent pe pietele internationale si a afirmat ca nu a renuntat la IPO pentru ca firma avea nevoie rapid de bani.
Compania are o strategie de extindere rapida, care prevede si constructia unor centre de date, a spus el. "Aveam aceasta nevoie de finantare, asa ca am decis sa mergem inainte, in ciuda conditiilor de pe piata", a declarat Napier.
Marea majoritate a reprezentantilor fondurilor de investitii afirma ca pana in prezent absenta unor listari ale companiilor IT la bursa nu a avut un efect important asupra afacerilor iar finantarile pe care le ofera start-up-urilor din IT nu s-au oprit in acest an.
Veteranii Sillicon Valley spun adesea ca cele mai de succes companii pot gasi o cale de a iesi pe pietele de capital chiar si in cele mai dificile conditii.
Google, spre exemplu, a intrat pe piata de capital intr-un moment dificil, in august 2004, in timp ce eBay s-a listat pe Wall Street la putin timp dupa criuza financiara asiatica din 1998.
Totusi, scaderile inregistrate de pietele de capital au o influenta directa asupra profitului realizat de fondurile de investitii la momentul exitului din start-up-uri.
Valorile mai mici ale companiilor listate pe Wall Street, determinate de evolutia generala slaba a pietelor financiare, tind sa duca in jos si valorile vehiculate in achizitii si fuziuni. Un climat nefavorabil pe pietele de capital determina adesea fondurile de investitii sa prefere fuziunile si achizitiile ca metoda de exit din companiile in care au investit, spune Mitchell Kertzman, partener la Hummer Winblad, un fond de investitii din Sillicon Valley specializat in companiile de software.
O perioada prelungita in care sa nu aiba loc listari ale companiilor IT ar putea determina, intr-un final, fondurile de invesitii sa-si reduca finantarile destinate start-up-urilor.
Desi a inregistrat profit in ultimii cinci ani, marja castigului operational inregistrata de RackSpace a scazut semnificativ anul trecut, de la 14 la 8,5%, ca rezultat al injectiilor de capital in operatiunea de extindere a numarului de centre de date.
Compania se confrunta cu o competitie in crestere din partea unor companii precum Microsoft si Amazon, care au investit puternic in centre de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO