Business Hi-Tech

Presa poloneza scrie ca grupul IT Asseco negociaza achizitia producatorului de soft Siveco

Presa poloneza scrie ca grupul IT Asseco negociaza achizitia producatorului de soft Siveco

Adam Goral, presedintele Asseco, spune ca negocierile de preluare a Siveco sunt in plina desfasurare

13.08.2008, 18:59 51

Grupul polonez Asseco ar putea prelua compania Siveco Romania, cel mai mare producator local de soft, cu afaceri estimate in acest an la 84 mil. dolari, cele doua companii purtand negocieri preliminarii in privinta acestei tranzactii, potrivit cotidianului polonez Puls Biznesu, citat de Warsaw Business Journal (WBJ).
Siveco este, alaturi de gigantii SAP si Oracle, unul din primii jucatori de pe piata locala de soft de business, in functie de veniturile incasate.
Asseco, pe de alta parte, nu ar fi la prima achizitie in Romania: grupul a platit anul trecut 15,6 mil. euro pe companiile locale IT Net Consulting si Fiba Software.
Asseco Polonia se pregateste sa surprinda actionarii printr-o achizitie mare, costisitoare, dar de perspectiva, respectiv a Siveco, una dintre companiile preferate in cadrul marilor licitatii de IT din Romania, potrivit WBJ.
"Suntem intr-adevar interesati de aceasta firma. Negocieri preliminarii legate de aceasta chestiune sunt in plina desfasurare. Siveco este o companie buna, astfel incat o posibila tranzactie ar consolida pozitia detinuta in regiune, iar Asseco Southern Europe este deja o firma puternica, pregatita sa intre pe bursa", a declarat Adam Goral, presedintele Asseco Polonia.
Siveco, firma infiintata la inceputul anului 1992, este detinuta de Siveco Netherlands (42,2% din actiuni), fondurile de investitii Enterprise Investors (prin Polish Enterprise Fund V - 22,5%) si Intel Capital (10%). Mai detin actiuni, printre altii, si Irina Socol (10,97%), Alexandru Radasanu (7,62%), Siveco Romania (3,74%) si Florian Ilia (2,68%).
Contactati de ZF, oficialii Siveco au declarat ca "pentru moment nu exista nicio discutie avansata pentru concretizarea unor astfel de demersuri (de vanzare - n. red). "Siveco este prin performantele si potentialul sau de crestere cea mai atractiva companie de software de pe piata. Aceasta pozitie explica dorinta multor companii mari de a stabili parteneriate si numeroasele oferte (...) pe care actionarii companiei le primesc", a declarat pentru ZF Anca Crahmaliuc, Marketing & Communication Manager al Siveco.
Contactati de ZF, reprezentantii Enterprise Investors (EI), care au 22,5% din Siveco, au refuzat sa comenteze informatiile publicate de presa poloneza. Intr-un interviu recent pentru ZF oficialii EI au declarat ca ar fi vandut si in acest an participatia la Siveco, dar niciuna din oferte nu a atins pragul de profitabilitate tintit de fond.
Analistii cred ca tranzactia ar avea sens pentru Asseco. Achizitia va fi destul de scumpa pentru Asseco, dar "merita sa platesti pentru o pozitie intr-un stat care a intrat de curand in Uniunea Europeana si care trebuie sa investeasca in noi tehnologii", a apreciat un analist citat de presa poloneza.
Eugen Schwab-Chesaru, Managing Director la Pierre Audoin Consultants (PAC), spune ca Siveco se incadreaza in profilul cautat de Asseco.
"Din analizele realizate de Pierre Audoin Consultants (PAC), precum si din experienta noastra in fuziuni si achizitii in Europa de Est, Asseco este un potential cumparator pentru Siveco Romania. Privind tipul de companii in care Asseco - actionand mai mult ca un investitor financiar, decat ca unul strategic - a achizitionat actiuni si pe care le controleaza, observam un apetit deosebit pentru companiile cu rata mare a profitabilitatii, precum si cu un volum de afaceri care sa indreptateasca o listare la bursa", a spus Chesaru pentru ZF.
"Este adevarat ca anul 2008 nu este cel mai potrivit pentru astfel de operatiuni (IPO), insa nou-creata entitate Asseco South Eastern Europe isi poate pregati, prin 1-2 achizitii majore suplimentare pentru a atinge o masa critica, structura necesara unei potentiale listari in viitor. Siveco este o companie cu prestanta in Romania, are multe din atuurile pe care Asseco le vizeaza si cred ca ar aduce un plus important de vizibilitate grupului in Romania."
Siveco estimeaza pentru acest an afaceri de 84 mil. $ (circa 55 mil. euro). In 2006, Siveco a facut un profit net de 3,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO