Business Hi-Tech

Premiera: sunet si culoare pe telefonul mobil de la Orange

23.10.2002, 00:00 22

Orange a lansat ieri in premiera in Romania sistemul de mesagerie multimedia pe telefoanele mobile (MMS - Multimedia Messaging). Deocamdata de proba. Serviciul Mesaje Multimedia, in varianta sa comerciala, va fi pus la dispozitia clientilor Orange la jumatatea lunii viitoare.
Prin acest serviciu, cei peste doua milioane de clienti ai companiei Orange Romania vor avea posibilitatea de a transmite mesaje care sa incorporeze atat text cat si imagini sau sunete.
Investitia nu este spectaculoasa, ea cifrandu-se la maximum un milion de dolari, serviciul  de  Mesaje Multimedia constituind o etapa din procesul de dezvoltare a tehnologiei si serviciilor de transmitere rapida a datelor GPRS (General Packet Radio Services) furnizate de Orange Romania.
Pentru transmiterea de mesaje multimedia utilizatorul are nevoie de un telefon compatibil cu aceasta tehnologie. Deocamdata, pe piata romaneasca sunt disponibile doua modele de telefoane MMS, Nokia 7650 si Sony Ericsson T68i, ambele la preturi intre 350 si 450 de dolari.
Pana la Craciun, Orange promite insa sa aduca in Romania si telefoane cu functii MMS al caror pret sa fie sub 200 de dolari.
Mesajele multimedia pot fi insa primite si de catre utilizatorii unor terminale care nu sunt compatibile cu tehnologia MMS. Acestia vor receptiona de fapt un mesaj text obisnuit(SMS) in care va fi invitat sa-si vizualizeze MMS-ul pe site-ul Orange.
Reprezentantii companiei se asteapta de asemenea ca pana la sfarsitul anului sa aiba cateva mii de utilizatori ai acestui nou serviciu.
Serviciul Mesaje Multimedia se adreseaza atat consumatorilor individuali cat si companiilor.
Pretul este pe masura valorii adaugate pe care o ofera serviciul. Trimiterea unui mesaj multimedia va costa 28 de centi, adica de patru ori cat un SMS. Primirea mesajelor este gratuita.
Cei care doresc sa faca o colectie din mesajele preferate, trimise sau primite, pot apela la "Albumul tau", o optiune suplimentara a serviciului Orange, disponibila la numarul scurt 566 ce poate fi format direct de pe telefonul unui client al companiei.
Stocarea unui megabyte de mesaje " colectionate" costa 3 dolari pe o perioada de 6 luni.
Serviciul Mesaje Multimedia va fi disponibil si pentru clientii Orange care calatoresc in strainatate. Compania poarta deja negocieri cu cativa operatori europeni pentru incheierea de parteneriate care sa puna la dispozitia clientilor Orange serviciul MMS in sistem roaming.
"Deocamdata insa sunt foarte putini operatori pe intregul continent care sa fi lansat deja servicii de mesagerie multimedia. In Franta, spre exemplu, serviciile MMS vor fi disponibile pe la sfarsitul acestui an", a precizat Bernard Moscheni, directorul general al Orange Romania.
Pana acum, Orange a lansat acest tip de serviciu in Marea Britanie. Pana la sfarsitul anului, alaturi de Romania, serviciul va deveni operational si in Belgia, Danemarca, Elvetia si Franta.
Pana la lansarea variantei comerciale a serviciului, Mesaje Multimedia poate fi testat de cei interesati incepand de astazi, la Bucuresti Mall, in cadrul Hollywood Multiplex.
Pentru serviciul de mesagerie multimedia, Nokia si Ericsson au fost numiti drept furnizori preferati prin contracte la nivelul grupului Orange. Pentru Orange Romania, infrastructura care sta la baza acestui serviciu este furnizata de Nokia.
Pentru abonatii Orange, serviciul Info, accesibil la 311 direct de pe telefonul mobil, va deveni disponibil si prin Mesaje Multimedia. Abonatii vor primi informatiile solicitate sub forma unor imagini animate, insotite de text si sunete direct pe terminalul mobil.
In afara posibilitatii de a expedia o data cu textul si imagini preluate cu camera foto a telefonului sau sunete capturate de acesta, serviciul MMS mai are un avantaj. Textul trimis nu mai trebuie sa fie foarte scurt, maximum 160 de caractere ca la SMS. Utilizatorul poate trimite prin MMS un text cu aproape 3.000 de caractere.
Mesaje Multimedia va beneficia si de o campanie publicitara care urma sa-si faca debutul, la televiziune, in seara zilei de ieri.
"Vrem sa oferim astfel clientilor nostri mai multe instrumente de comunicare si o mai mare libertate de miscare. Sunt convins ca acest nou serviciu va evolua rapid si va corespunde nevoilor diferitelor segmente de utilizatori", a mai spus Moscheni.
Orange avea la 1 octombrie 2002 doua milioane de abonati in Romania si, conform propriei aprecieri, detinea 44,7% din piata autohtona de telefonie mobila. Compania a fost lansata pe 6 decembrie 1996 sub denumirea Mobil Rom iar pe 5 aprilie 2002 a devenit Orange Romania, in urma procesului de rebranding.
La nivel international, operatorul britanic Orange a fost cumparat de France Telecom in anul 2000 iar in prezent are 40,5 milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO