Business Hi-Tech

Praga devine o locatie preferata pentru marile companii

05.10.2005, 18:24 33

Praga isi consolideaza pozitia de centru important al serviciilor IT si financiare, conform declaratiilor lui Martin Jahn, ministrul economiei din Cehia, vorbind cu ocazia lansarii noului sediu central al gigantului SAP, anunta publicatia The Prague Post.

Compania germana SAP se alatura unui numar insemnat de jucatori printre care DHL, ExxonMobil si Siemens care au investit in ultimii ani in industria ceha.

"Praga incepe sa devina un oras cosmopolit din inima Europei si un centru insemnat al acestor tipuri de activitati", afirma Jahn, care enumera o serie de motive pentru acest trend. "Calitatea oamenilor calificati reprezinta un avantaj major pe care il avem." Nivelul infrastructurii orasului, disponibilitatea spatiilor moderne pentru birouri, telecomunicatiile inalte, serviciile imbunatatite si dezvoltarea aeroportului Ruzyne reprezinta motive suplimentare pentru care Praga atrage un numar tot mai mare de investitori asemenea celor de la SAP, adauga acesta.

Noul centru va gazdui personalul administrativ si financiar care va servi mai mult de 20.000 de angajati ai grupului SAP din intreaga Europa. 132 de persoane isi desfasoara activitatea in cadrul centru-lui, acestea avand capacitatea de a conduce afacerile in 15 limbi straine pentru mai mult de 70 de tari.

Republica Ceha a intampinat o competitie puternica formata din alte 17 state pentru a gazdui sediul multinationalei germane. Conform declaratiei lui Claus Heinrich, membru al Consiliului, SAP a ales orasul Praga ca locatie datorita intregului pachet oferit care s-a dovedit a fi cel mai complex. Desi nivelul relativ scazut al salariilor din Cehia a repre-zentat intotdeauna un stimulent pentru investitorii straini, Heinrich sustine existenta altor factori care au condus la aceasta alegere. Pe langa excelenta locatie din centrul Europei, infrastructura solida si un climat economico-politic stabil, oficialul companiei germane accentueaza capacitatile extraordinare ale fortei de munca din Cehia ca fiind principalul ingredient in luarea acestei decizii.

"Avem cu adevarat cel mai bun potential in aceasta zona. Beneficiem de serviciile unor angajati excelenti, vorbitori de limbi straine ce tocmai au iesit de pe bancile universitatilor, iar toate acestea reprezinta cel mai bun fundament pentru un sediu central al afacerilor din intreaga Europa", adauga Claus Heinrich.

In acelasi timp, ajutorul entuziast dat de guvernul ceh a jucat un rol insemnat in aducerea SAP in capitala tarii.

"Trebuie sa-i fiu recunoscator pentru aceasta domnului ministru al economiei Martin Jahn. Acesta s-a implicat personal in perioada premergatoare venirii noastre, iar ajutorul dumnealui a reprezentat un factor decisiv in luarea deciziei de a alege acest oras ca locatie a centrului administrativ al companiei noastre", aminteste Heinrich.

Pe langa interventia personala a lui Martin Jahn, o buna parte a ajutorului dat de guvernul ceh a fost coordonata de o agentie de dezvoltare a afacerilor, CzechInvest.

Directorul executiv Karolina Bockova declara ca propria agentie a furnizat celor de la SAP informatii despre mediul de afaceri ceh, indeosebi in cursul stadiului initial de luare a deciziei.

Aceste decizii importante prin care marile companii vin sa investeasca in Praga, adauga Bockova, transmit altor investitori si companii un semnal important de a se localiza in Republica Ceha.

Mai mult decat crearea de noi locuri de munca, Bockova adauga ca sosirea nemtilor de la SAP este benefica imaginii tarii.

"O decizie asemenea celei luate de SAP reprezinta, cu siguranta, o veste formidabila si sugereaza in acelasi timp increderea acordata de investitorii straini mediului economic din Cehia", adauga aceasta.

"Exista un numar tot mai mare de companii care isi localizeaza proiectele sofisticate pe teritoriul Cehiei, fie centre tehnologice, de inovatie ori chiar sedii centrale cum este cazul SAP. Aceasta ne demonstreaza inca o data ca evoluam spre investitii serioase si eficiente."

Totusi, chiar daca acest centru reprezinta un semn incurajator, Bockova este de parere ca se mai pot face multe pentru a atrage proiecte similare in viitor.

"Este in continuare loc de imbunatatire a situatiei", afirma aceasta. "Avem nevoie de limbi straine si de vorbitori ai acestor limbi pentru demararea acestui tip de proiecte."

Decizia recenta a guvernului ceh de a suplimenta bugetul pentru anul urmator cu aproximativ 100 de milioane de euro este perceputa ca o intentie concreta in acest sens. Bockova sugereaza necesitatea unei cooperari mult mai serioase intre scolile locale si mediul de afaceri.

Totodata, Jahn este de parere ca universitatile din Republica Ceha trebuie sa se adapteze climatului de afaceri actual.

"Este necesar sa ne asiguram ca in universitati se vor preda notiuni care ar putea ajuta angajatii din aceste centre asemenea noului sediu SAP", conchide Martin Jahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO