Business Hi-Tech

Povestea start-up-ului care visează că poate învinge Skype pe apeluri video

Povestea start-up-ului care visează că poate învinge...

Autor: Andreea Anghel

13.05.2013, 20:42 887

Ca mulţi alţi antreprenori din domeniul tehnologic, Jay Samit şi-a dat seama că ooVoo, compania start-up care oferă un serviciu de apeluri video prin internet şi al cărei preşedinte este, avea să crească puternic, după ce a auzit un grup de tineri că foloseau numele serviciului ca un verb - la fel ca în cazul Google, ceea ce însemna că serviciul devenise deja popular în rândul tinerilor,  scrie The Wall Street Journal. Fost angajat al grupului japonez Sony, Jay Samit a preluat conducerea start-upului cu sediul în New York anul trecut. De atunci, el a transformat serviciul care fusese lansat iniţial în 2006 sub forma unei platforme plătite de videoconferinţă, disponibilă doar pe desktop, într-un instrument de socializare utilizat pe orice dispozitiv, de la laptopuri la tablete şi la smartphone-uri.

Funcţiile de bază ale serviciului pot fi accesate gratuit, însă pentru funcţiile profesionale utilizatorii trebuie să plătească 2,99 de dolari pe lună sau 29,99 de dolari pe an.  În această lună, ooVoo, compania start-up care are 130 de angajaţi a ajuns la 75 de milioane de utilizatori înregistraţi, aproape de două ori mai mult faţă de cât avea anul trecut în aceeaşi perioadă, a spus preşedintele companiei.  În ultimii ani au apărut zeci de noi funcţii pentru serviciul de conversaţie video. Cu toate acestea, ele nu au reuşit să aducă ooVoo la nivelul Skype, care este cu mult înainte, deţinând 80% din piaţa de profil. Însă, cererea pentru serviciile de conversaţie video va creşte semnificativ în perioada următoarea, potrivit analiştilor. Aproximativ 380 de milioane de oameni vor folosi servicii de convorbire video până în 2015, potrivit companiei de cercetare NPD Group.

Peste jumătate dintre utilizatorii serviciului ooVoo au sub 25 de ani, a spus Samit. La nivel mondial 37% din adolescenţi folosesc serviciile de convorbire video, potrivit unui raport al companiei de cercetare Pew Research pe anul 2012.

Potrivit lui Samit tinerii utilizează cel mai mult ooVoo datorită funcţiilor serviciului, care le premit să partajeze videoclipuri şi jocuri cu zeci de prieteni în acelaşi timp şi la o calitate înaltă. Andreea Anghel

Singurul investitor al companiei este Myrian Capital, un fond de investiţii, care a contribuit la capitalul ooVoo cu 50 de milioane de dolari. Samit a spus că fondul de investiţii Myrian l-a susţinut foarte mult. „Am putut să mă concentrez un an de zile pe o strategie de creştere şi nu ca mulţi alţi directori executivi căutând surse de finanţare. Acum suntem însă la un nivel la care suntem doriţi de mai mulţi investitori pentru a trece la un nivel următor. Suntem deschişi către un parteneriat strategic“, a declarat Samit pentru Wall Street Journal.

Samit a spus că veniturile din publicitate au început să crească iar compania ia în considerare încheierea de noi contracte cu un grup de parteneri din domenii precum întâlnirile online, cumpărături sau site-uri de poker.

În opinia lui ceea ce face ca ooVoo să reziste pe piaţă şi să prospere este faptul că oamenii acum au nevoie de o calitate bună a imaginii pentru a menţine o conversaţie telefonică sau prin orice dispozitiv mobil, pentru că oamenii au nevoie să fie conectaţi mereu unii cu alţii chiar dacă se află la distanţă.

Întrebat de ce este serviciul atât de popoluar în rândul tinerilor Samit a oferit un exemplu: „acum cinci ani, dacă te aflai într-o cafenea în Manhattan şi o vedeai pe Lady Gaga în cafeneaua alăturată, probabil îi făceai o fotografie şi o postai. Acum însă, dacă se întâmplă aşa ceva poţi să-ţi suni toţi prietenii să privească în acelaşi timp cu tine şi eventual te pot încuraja să mergi să-i ceri un autograf, iar dacă Lady Gaga te va pupa pe obraz, atunci toţi vor fi martorii acelui eveniment“, a explicat Samit.

Samit a precizat de asemenea că publicitatea prin serviciul de conversaţie video este diferită şi oferă mult mai multe posibilităţi. „Toate formele de publicitate pe care le-aţi văzut până acum pe internet au fost destinate unei experienţe individuale, tu singur cu reclama. Este o cu totul altă experienţă atunci când poţi vedea o reclamă în timpul unei convorbiri video cu un prieten sau cu mai mulţi. De exemplu, dacă un grup de prieteni vorbesc şi văd trailerul de la Star Trek ei vor începe să vorbească despre el. Ceea ce facem noi este să creăm o publicitate care să fie triggerul unei conversaţii, faţă de o reclamă de 30 sau 60 de secunde“.

Referitor la schimbările pe care le-a adus în companie de când  a preluat conducerea, Samit a spus că ceea ce a trebuit el să schimbe a fost cultura companiei, care a trebuit să fie orientată în jurul clientului, în acest fel clientul fiind cel care a introdus noi funcţii, noi formate şi mişcarea către mobilitate. „Poate părea banal, dar cultura unei companii face totul într-un start-up“. Momentan, compania ooVoo nu este focusată pe profitabilitate, ci pe o creştere exponenţială. „Am fost de curând în India iar acolo sunt mai multe telefoane mobile decât periuţe de dinţi. Avem oportunitatea de a câştiga o mare parte din piaţa globală“, a spus Samit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO