Business Hi-Tech

Playerul iPod, greu de gasit in rafturile vanzatorilor

28.12.2004, 00:00 18

Cel mai popular player de muzica in format digital al momentului, iPod al companiei americane Apple, a fost desemnat de specialisti cel mai cautat cadou de sarbatori de pasionatii de electronice si IT.
Specialistii estimeaza ca Apple va vinde in trimestrul al patrulea al 2004 circa 4 milioane de playere iPod la nivel mondial, dublu fata de trimestrul al treilea si probabil mai putine decat ar fi vandut daca rafturile magazinelor de specialitate nu ar fi goale. Se pare insa ca cererea foarte mare de iPod a creat o adevarata penurie semnalata de oamenii din industrie.
Distribuitorii Apple si-au golit deja toate stocurile, iar la magazinele oficiale ale companiei sunt deja lista imense de asteptare si probabil ca nu vor putea fi onorate toate comenzile inainte de finalul anului. Succesul iPod vine si din faptul ca Apple si-a diversificat modelele dupa gusturile, dar si dupa buzunarele fiecaruia.
Versiunea cea mai modesta, care poate stoca circa 1.000 de melodii, costa 299 de dolari (220 de euro), iar versiunea cea mai complexa, care stocheaza de zece ori mai multe melodii digitale, ajunge la 499 de dolari (368 de euro). Exista si un iPod cu ecran color, care poate stoca si fotografii digitale si care costa 599 de dolari (442 euro).
Succesul iPod a creat de asemenea o piata imensa pentru accesorii, de la sisteme de prelugire a vietii bateriei, pana la diverse accesorii "de moda". Acum se vand rucsaci si haine care au imbinate in textura butoane capabile sa controleze playerul iPod aflat intr-un buzunar sau in fundul gentii. "Este o chestiune de moda. Iti arata statutul social", a apreciat un analist al companiei americane Gartner. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO