Business Hi-Tech

Platforma de e-commerce Allegro, cu fondul MID Europa Partners în acţionariat, a devenit cea mai mare companie ploneză listată, încheind prima şedinţă de ranzacţionare la o capitalizare de 16 mld. euro. Preţul de închidere, în urcare cu 62,8%

Platforma de e-commerce Allegro, cu fondul MID Europa...

Autor: Tibi Oprea

12.10.2020, 20:41 257

Allegro.eu, una dintre cele mai mari 10 platforme de e-commerce la nivel global şi cel mai cunoscut brand online polonez, s-a listat cu succes luni la Bursa de la Varşovia (WSE), sub simbolul ALE, devenind cea mai mare companie poloneză listată, cu o capitalizare de 72 de miliarde de zloţi polonezi (circa 16 mld. euro), potrivit datelor agregate de ZF de la WSE şi Investing. Com.

La preţul din ofertă de 43 de zloţi polonezi pe acţiune, capitalizarea bursieră la debutul la tranzacţionare al companiei cu afaceri de aproape 4 miliarde de zloţi polonezi a fost de 44 de miliarde de zloţi polonezi (9,8 mld. euro).

Acţiunile ALE au închis prima sesiune de tranzacţionare la 70 de zloţi polonezi pe unitate, preţ cu 62,8% mai mare faţă de cel din ofertă, ceea ce înseamnă că investitorii au stabilit emitentului o valoare bursieră de 72 de miliarde de zloţi polonezi, adică circa 16 miliarde de euro, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, cel mai mare IPO din istoria WSE s-a transformat în cel mai bun debut din istorie, în contextul în care Allegro s-a clasat pe primul loc între companiile incluse în indicele principal WIG20, capitalizarea companiei fiind de circa două ori mai mare decât cea a CD Projekt, compania din spatele seriei de jocuri The Witcher, care a coborât pe locul doi cu o capitalizare de 36,4 mld. zloţi polonezi.

PGNiG, societate de stat care explorează şi produce gaze naturale, este al treilea cel mai mare emitent de la Varşovia, cu o capitalizare de 29,6 miliarde de zloţi polonezi, iar PKO BP, cea mai mare bancă locală, este a patra cea mai mare companie, cu 27,8 miliarde de zloţi polonezi capitalizare.

Fondul de investiţii Mid Europa Partners şi partenerii săi Permira şi Cinven au cumparat Allegro în ianuarie 2017, într-o tranzacţie de 2,75 miliarde euro. Investiţiile fondurilor au permis dezvoltarea aplicaţiei mobile Allegro SMART!, un program de loialitate pe bază de subscripţii care a ajuns până la 2,1 milioane de abonaţi la 30 iunie 2020.

Ca urmare a cererii crescute, oferta de acţiuni iniţială a fost majorată cu circa 182,6 milioane de acţiuni vândute de către sponsori, care au ridicat 7,85 miliarde de zloţi polonezi (176 mld. euro), păstrându-şi o deţinere cumulată de circa 73% post-listare (înainte de a-şi exercita opţiunea de suprasubscriere). Dacă opţiunea va fi realizată pe deplin, fondurile vor atrage încă 1,38 miliarde de zloţi polonezi (308,7 mil. euro).

Americanii de la Lazard, o companie condusă de un fost consilier al lui Obama, au acţionat ca şi consultant financiar independent în cadrul operaţiunii, băncile Goldman Sachs International şi Morgan Stanley au fost coordonatori globali şi joint bookrunners, Barclays Bank, BofA Securities Europe, Citigroup Global Markets şi Dom Maklerski Banku Handlowego au acţionat ca bookrunners, Santander Bank şi BM PKO au fost joint bookrunners şi co-offering agents în Plonia oîn legătură cu oferta către retail, Bank Polska Kasa Opieki Spolka Akyjna, Credit Agricole Corporate and Investment Bank, Erste Group Bank, Pekao Investment Banking şi Raiffeisen Centrobank au fost co-lead managers.

Clifford Chance a acţionat ca şi consilier legal pentru emitent, Greenberg Traurig Crzesiak au fost consilieri legali pentur emitent în Polonia, Allen&Overy a fost consilier legal pentru subscriitori, PwC a acţionat ca şi contabil de contabil de raportare, iar E&Y a acţionat ca şi consilier fiscal (tax advisor).

MID Europa Partners este unul dintre cele mai active fonduri de investiţii de pe plan international, focusat în special pe pieţele de creştere din Europa Centrală şi de Est. Fondul operează din Londra, Varşovia, Bucureşti, Budapesta şi Istanbul şi a atras şi gestionat fonduri de circa 5,3 miliarde de euro.

MID Europa are o abordare pan-regională, achiziţionând companii lider în piaţă, în principal în industrii de creştere focusate pe domestic, iar de la înfiinţarea din 1999 încoace a realizat 41 de investiţii în 18 ţări din regiune.

În România, MID Europa Partners are investiţii curente la retailerul Profi, reţeaua de servicii de sănătate private Regina Maria şi compania de curierat Urgent Cargus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO