Business Hi-Tech

Piratii Internetului angajeaza oameni pentru a manevra bunurilor comandate ilegal pe net

16.03.2004, 00:00 36

Hackerii si utilizatorii de carti de credit carduri furate se prezinta mai nou ca reprezentanti ai unor fundatii sau organizatii caritabile, care angajeaza oameni din Occident pentru a la procesa "donatiile" - de fapt bunuri comandate ilegal de pe Internet.
Piratii netului folosesc site-uri identice pana la ultimul detaliu cu cele ale unor organizatii neguvernamentale, precum Russian Orphan Opportunity Fund (ROOF) si au cumparat chiar reclama in pagini de Internet cunoscute, precum Amazon.com, pentru a-si atrage victimele. Ei folosesc apoi adresele si datele de identitate ale "angajatilor" din Occident pentru a comanda online bunuri cu valoare ridicata, electronice si electrocasnice, masini, chiar bijuterii sau aur, spunandu-le apoi acestora ca urmeaza sa primeasca "o donatie". Angajatii sunt folositi de asemenea pentru a trimite bunurile spre casute postale din Rusia sau estul Europei.
Sistemul a intrat in functiune pentru ca majoritatea companiilor mari care vand pe Internet nu trimit bunurile direct in Rusia sau Europa de Est decat dupa o verificare atenta a cumparatorului si a datelor privind cartea de credit. Comenzile sunt facute pe numele cetatenilor occidentali, lucru ce elimina orice suspiciune.
"Site-urile sunt identice cu cele originale, nefiind modificate decat informatiile de contact, sau fiind adaugate pagini in care se spune ca fundatia respectiva angajeaza cetateni din Marea Britanie sau alte state occidentale", a povestit un oficial. "Sunt site-uri realizate de profesionisti, chiar daca au copiat de fapt toate informatiile", a explicat el.
Pe site sunt adaugate constant informatii privind "donatiile" in bunuri primite de la "companii occidentale" pentru sarmanii "orfani" din Rusia. Un student britanic a povestit BBC ca in primele zile dupa ce a fost acceptat sa lucreze pentru o astfel de fundatie a inceput sa primeasca aparatura electronica: o camera digitala Sony, un laptop Sony Vaio, un player de muzica, apoi memory-stickuri USB, seturi de hand-free pentru telefoane mobile si altele. "Nu am banuit nimic, credeam ca am inceput deja munca", a spus el.
Anunturile false se refera la o pozitie de "correspondence manager", respectiv un om care sa se ocupe de "corespondenta fundatiei". O simpla cautare pe Google descopera 4.460 de site-uri de Internet care contin astfel de anunturi. Dar in site-urile de mari dimensiuni, precum Monster.com, liderul industriei de resurse umane de pe Internet, pot fi milioane de astfel de anunturi la diverse rubrici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO