Business Hi-Tech

Pirateria muzicala, redusa la tacere cu catusele. In cazul filmelor, solutiile sunt mai inteligente

29.09.2003, 00:00 33

Va mai aduceti aminte cand, cu multi ani in urma, va dadeati in vant dupa benzile de magnetofon ale vecinei de la 4 sau cand le imprumutati prietenilor sa asculte casetele inregistrate cu muzica de la radio? Vremurile sunt altele acum dar obiceiurile au ramas cam aceleasi. Caseta a fost tot mai mult inlocuita cu CD-ul iar Internetul este mai mult folosit acum decat radioul pentru copierea de muzica. Spre deosebire insa de acele vremuri, acum a aparut in peisaj un nou personaj: cerberul industriei muzicale americane, pe numele sau de afis RIAA (Recording Industry Association of America).
In prezent, razboiul intre "haiducii Internetului", care livreaza muzica gratuit si RIAA este in plina desfasurare si tine prima pagina a presei mondiale IT.
RIAA, o organizatie care sustine ca apara interesele marilor case producatoare de muzica, a “latrat” ani la rand ca rafturile magazinelor care vand CD-uri sunt tot mai putin vizitate de clienti, ca depozitele se golesc mai incet iar fabricantii de discuri vad ca le intra mai putini bani in conturi decat pe vremea lui Elvis. Vinovatii au fost gasiti imediat: Internetul si softurile de transferare a fisierelor. Cum din “latrat” nu s-a ales cu nimic iar softurile de transfer numite si peer-to-peer (P2P) devenisera cele mai populare programe gratuite de pe net, RIAA a trecut la actiune.
Ultimul act de bravura al RIAA a debutat pe la inceputul lunii si inca nu s-a sfarsit: 261 de americani au fost dati in judecata ca au transferat ilegal muzica. Ca si cum, in urma cu 20 de ani, ar fi venit militia sa te inhate pentru ca ai tras de la radio o caseta cu muzica disco si ai ascultat-o cu prietenii la un ceai.Raidul intreprins de RIAA a ridicat o serie de critici aspre. Unii au acuzat asociatia ca a incalcat drepturile omului convingand furnizorii de Internet sa le predea datele celor care faceau trafic de muzica online, altii ca banii pe care aceasta ii strange din amenzi nu ar intra de fapt in buzunarele celor care ii merita, in speta artistii.



Softistii contraataca
Prima acuzata de a fi facut transfer ilegal de muzica de pe Internet a fost o fetita in varsta de numai 12 ani, Brianna Lahara. RIAA a pretins ca prin computerul Briannei fusesera transferate nu mai putin decat 1.000 de fisiere prin softul Kazaa. Asociatia a incheiat o intelegere cu mama fetitei pentru 2.000 de dolari. A doua zi insa dupa pronuntarea sentintei, cateva dintre companiile producatoare de software pentru transferul fisierelor (Grokster, StreamCast Networks, Limewire si altele) s-au aliat in grupul P2P United si au promis ca vor plati ele amenda propusa de RIAA. Un precedent se crease deja pe la inceputul acestui an cand Daniel Peng, un student al universitatii din Princeton fusese pus sa plateasca o amenda de 15.000 de dolari. Tanarul a reusit insa sa stranga - semn de simpatie si sustinere din partea "civililor" - aproape 10.000 de dolari prin intermediul unei campanii de donatii publice organizata de site-ul PayPal si alte servicii de plati online. Analistii cred insa ca, in urma acestui proces intentat de RIAA, creatorii de software P2P vor inventa alte programe care sa permite “internautilor” sa-si transfere fisiere muzicale fara riscul de a le fi depistata identitatea. Una dintre solutii ar fi criptarea fisierelor in asemenea mod incat sa nu poata fi decriptate decat de un anumit utilizator. Alta ar fi inlocuirea sistemelor actuale de file-sharing cu retele private de transferuri numite si “darknets” sau transmiterea fisierelor pe rute greu de urmarit. Cea mai simpla este transferarea fisierelor prin hard-disc-uri sau chiar CD-uri recriptibile, cum diferenta ca, prin evitarea Internetului, propagarea fenomenului de schimb de fisiere ar fi mult mai redusa.Unele dintre aceste metode sunt deja utilizate, cum ar fi retelele private tip Freenet. La inceput, autorul acesteia, creatorul sau, Ian Clarke, a gandit-o ca pe un instrument anti-cenzura dar viteza era atat de mica incat reteaua Freenet ar putea fi utilizata cu greu ca un inlocuitor pentru Kazaa. Cativa programatori germani lucreaza insa la o versiune noua a retelei, pe care au denumit-o Frost.
RIAA da inapoi
Procesul RIAA versus  file-swappers (pirati) continua. Zilele trecute, o pensionara in varsta de 66 de ani, fosta sculptorita, fusese acuzata ca ar fi facut trafic ilegal cu 2.000 de fisiere cu muzica, tot prin serviciul P2P Kazaa. Sentinta RIAA suna cam asa: pentru cele 2.000 de titluri descarcate, batranica ar fi pagubit industria muzicala cu 150.000 de dolari. Ca urmare, amenda pe care trebuia sa o plateasca se ridica la 300 de milioane de dolari. Gresit! Batranica a demonstrat ca nu a utilizat niciodata un serviciu de schimb de muzica si, mai mult, fiind utilizatoare de Macintosh, nu avea cum sa faca download prin softul Kazaa care nu functioneaza decat pe sistemul de operare Windows. RIAA si-a retras imediat acuzatiile dar a promis ca va urmari in continuare activitatea online a fostei sculptorite.



Vanzarile de muzica, in declin
Problema pirateriei exista totusi chiar daca RIAA nu a gasit pana acum “rechinii” tranzactiilor cu mii de fisiere. Statisticile arata ca, in ciuda cresterii gradului de utilizare a comertului electronic, vanzarile de muzica online a scazut in Statele Unite cateva trimestre consecutiv.
In acelasi timp, milioane de utilizatori de Internet continua sa-si transfere nestingheriti, de la unul la altul, bucati muzicale in format MP3.Un studiu publicat de firma comScore, bazat pe activitatea online a 1,5 milioane de “internauti”, releva ca, in ultimele 12 lunivanzarile online de muzica scazusera de la 730 milioane de dolari la 545 milioane de dolari.In schimb, vanzarile online la alte produse crescusera in primele trimestre ale aului trecut cu cel putin 28% fata de intervalele de timp corespunzatoare din 2001.Un declin nu la fel de pronuntat s-a resimtit si in vanzarile de muzica prin magazinele traditionale.Un studiu mai recent, realizat de Informa Media Group, spune ca impactul softurilor de schimb ilegal de fisiere va continua cel putin pe termen mediu. Pierderile cauzate de acest fenomen se vor traduce prin vanzari nerealizate in valoare de 4,7 mld. $ in 2008.Analistii de la Informa Media mai estimeaza ca vanzarile online de muzica vor ajunge la 3,9 mld. $ in 2008 si vor contribui cu 11,9% la cele globale.



Creatorii de filme sunt mai isteti
Prin sistemele P2P nu se face numai trafic cu muzica. Nenumarate filme si-au facut debutul intai pe Internet si apoi in cinematografe. Printre ele, ultimul episod din Star Wars, Hulk sau Spiderman. Producatorii de filme recunosc insa ca vinovatii se regasesc chiar in interiorul industriei. De obicei, primele versiuni ale filmelor care apar pe Internet sunt inregistrate in salile de proiectie. Aici sunt rulate productiile cinematografice inainte de aparea pe piata, tocmai pentru a se stabili daca mai au nevoie de retusari de ultim moment. In acest caz, “tradatorii” sunt printre cele cateva sute de privitori care au privilegiul de a vedea primii filmul a carui premiera nu a avut inca loc. Solutia gasita de studiourile producatoare a fost una tehnologica, si nu justitia. Garzile care asigura securitatea la aceste vizionari au fost echipate cu ochelari care le permit sa vada pe intuneric si sa depisteze astfel daca vreunul dintre spectatori a intrat cu vreo camera de luat vederi-spion. Dupa premiere insa, apar pe Internet si versiuni mai bune ale filmelor. Acestea sunt de obicei copiate dupa DVD-urile inchiriate. Casele producatoare au gasit si aici o solutie: DVD-urile care se autodistrug.
Promovate nu demult de Disney, video-discurile au o valabilitate de numai 48 de ore. Dupa trecerea celor doua zile, suprafata citita de player se autodistruge in urma unei reactii chimice, aceste video-discuri fiind nu numai un instrument bun pentru limitarea produselor pirat dar mai ales pentru iubitorii de filme care de multe ori uita sa mai inapoieze centrelor de inchirieri DVD-urile. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO