Business Hi-Tech

Pierre Audoin Consultants: cheltuielile statului pe IT, cel mult 500 mil. euro

Pierre Audoin Consultants: cheltuielile statului pe IT, cel mult 500 mil. euro

Eugen Schwab-Chesaru: In pofida declaratiilor, strategiilor si promisiunilor politice (...). foarte putine proiecte importante au fost lansate in zona IT

10.07.2007, 19:33 23

Cea mai mare pondere a cheltuielilor statului roman pe produse si servicii IT va fi indreptata si in acest an spre achizitia de echipamente, estimeaza compania Pierre Audoin Consultants (PAC).
Firma de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) a revizuit in sens negativ estimarile cu privire la cheltuielile IT in general si cele pentru software si servicii informatice in particular, ale sectorului public din Romania, in acest an, de la 110 milioane euro la 75 milioane euro.
Anterior, PAC prevedea pentru anul 2007, intr-un scenariu pesimist privind evolutia prognozata a investitiilor IT din sectorul public din Romania, aproape 110 milioane euro ca servicii de proiect IT ("project services", unde sunt incluse servicii de consultanta, integrare, dezvoltare software, training).
"Urmare a instabilitatii politice si a lipsei puterii de decizie la nivel guvernamental, Pierre Audoin Consultants vede sectorul public trecand de la pozitia de locomotiva a cresterii pietei IT, la aceea de frana in dezvoltarea industriei de soft si servicii informatice din Romania", conform oficialilor PAC.
Mai multe companii din sectorul IT, printre care Omnilogic, Forte Business Services si Romsys au raportat pentru anul trecut afaceri in scadere, managerii companiilor invocand absenta statului de pe piata IT ca motiv pentru scaderea afacerilor.
"Lipsa businessului din sectorul public a afectat toata piata, nu am fost numai noi afectati", a declarat anterior pentru ZF Bogdan Constantinescu, CEO al Forte Business Services.
Potrivit previziunilor PAC din 2005 si 2006, Romania ar fi avut potential de crestere cu rate mult superioare celor din celelalte tari din regiune, cu exceptia Rusiei.
"Din pacate, in ultimii doi ani, in pofida declaratiilor, strategiilor si promisiunilor politice venite de la diverse niveluri ministeriale, foarte putine proiecte importante au fost lansate in zona tehnologiei informatiei in Romania. Avand in vedere ca in Romania aproximativ o treime din piata IT depinde de proiectele din sectorul de administratie - centrala si locala, indeciziile politice afecteaza deosebit de grav performantele si sansele de dezvoltare ale companiilor de profil", spun consultantii.
PAC apreciaza ca valoarea investitiilor in serviciile IT din Romania, care va atinge anul acesta maximum 75 de milioane de euro, este extrem de scazuta atat la modul absolut, cat si in comparatie cu tari din regiune, mai ales ca sectorul public local are dimensiuni mari.
PAC arata ca, pentru a acoperi partial lipsa de proiecte cu valoare adaugata cu efecte in functionarea institutiilor statului si in gestionarea fondurilor si bugetelor, sectorul public din Romania lanseaza in fiecare an licitatii de achizitii de echipamente de baza - servere, PC, imprimante, copiatoare, software de baza.
"O mare parte din aceste achizitii se devalorizeaza moral cu mult inainte de a fi cu adevarat utile si integrate in sisteme complexe cu aplicatiile corespunzatoare", a declarat directorul general al filialei pentru Europa Centrala si de Est a PAC, Eugen Schwab-Chesaru. O opinie asemanatoare a fost exprimata si de Bogdan Constantinescu, seful Forte Business Services, care este de parere ca statul ar trebui sa investeasca in solutii IT care sa puna in valoare achizitiile de echipamente realizate pana in prezent.
"Din 1990 incoace, s-a investit foarte mult in sectorul public in infrastructura, investitii care erau necesare. Dar infrastructura nu ai cum sa o folosesti in stare bruta. Au fost instalate, sa zicem, niste retele, au fost informatizate ministere, primarii. Dar infrastructurile trebuie sa fie, totusi, folosite prin niste solutii", a spus Bogdan Constantinescu. Pe de alta parte, PAC estimeaza ca totalul cheltuielilor IT din acest an pentru administratia publica si locala, unde sunt incluse echipamentele hardware, software si serviciile informatice, va atinge 500 de milioane de euro.
"Amorteala din sectorul public a obligat majoritatea integratorilor din Romania sa-si regandeasca strategia si chiar sa-si transforme profund abordarea de marketing pentru a se putea dezvolta in continuare, dar si pentru a supravietui cresterii accelerate a costurilor operationale", a spus Schwab-Chesaru.
Astfel, conform PAC, privind evolutia portofoliului de clienti a celor mai importante companii IT din Romania, se poate observa o scadere dramatica a ponderii sectorului public in totalul veniturilor si o crestere impresionanta a vanzarilor catre industrie, sectorul financiar-bancar, utilitati, telecom si comert.
"Partial din cauza 'vanatorii de vrajitoare' din lupta anti-coruptie, dar mai ales din lipsa de curaj si putere de decizie, multe proiecte aflate in faza avansata de conceptie sunt stopate si risca sa ramana astfel pana dupa alegerile din 2008", se mai arata in comunicat. Compania nu a furnizat exemple de proiecte care s-ar afla intr-un asemenea stadiu.
PAC apreciaza ca acest fenomen poate aduce industriei de software si servicii informatice cu pana la 100 mil. euro mai putine venituri in 2006-2008.
Oficialii Ministerului Cominicatiilor si Tehnologiei Informatiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta studiul PAC.


La coada clasamentului

Valoarea investitiilor in serviciile IT din Romania, realizate de sectorul public, va atinge anul acesta maximum 75 mil. euro

In Ungaria investitiile in serviciile de proiect IT se vor ridica anul acesta la 114 mil. euro, in Cehia acestea vor atinge 156 mil. euro, iar in Polonia vor ajunge la 208 mil. euro, conform PAC

Totalul cheltuielilor IT din acest an pentru administratia publica si locala din Romania, unde sunt incluse echipamentele hardware, software si serviciile informatice, vor atinge totusi 500 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO