Business Hi-Tech

Pierre Audoin Consultants: Cel mai mare interes pentru Siveco vine din Polonia si Rusia

Pierre Audoin Consultants: Cel mai mare interes pentru Siveco vine din Polonia si Rusia

Eugen Schwab Chesaru: "Companiile IT din Polonia pot fi, intr-adevar, interesate"

07.08.2007, 20:38 30

Grupurile de companii IT din Polonia si Rusia, care dispun de fonduri substantiale si urmaresc sa se extinda puternic in regiune, reprezinta tipul de investitori care ar putea fi interesati de achizitia unui pachet de actiuni sau de achizitia Siveco - cel mai mare jucator de pe piata locala de software, afirma Eugen Schwab Chesaru, Partner & Managing Director al companiei Pierre Audoin Consultants.
Conform unor surse de pe piata financiara, fondurile de investitii care controleaza 32% din capital-Polish Enterprise Fund V si Intel Capital, au angajat banca internationala de investitii Lazard sa gaseasca pe piata externa un cumparator sau un investitor pentru Siveco.
"Companiile IT din Polonia pot fi, intr-adevar, interesate. Au fonduri importante din listarile la bursa din Varsovia, au know-how-ul necesar pentru managementul si dezvoltarea unor companii tipic est-europene in conditii locale, prezinta o dorinta foarte mare de regionalizare si sunt deja in discutii cu SIVECO in cadrul unor proiecte sau colaborari", a declarat Chesaru pentru ZF.
El considera ca firmele poloneze potential interesate de Siveco ar putea fi companiile din grupul Prokom - Asseco sau ABG-Ster ProjeKt si ComArch. "Ar mai fi si grupul ComputerLand, insa situatia actuala in care se afla nu e potrivita pentru achizitii in afara Poloniei", a adaugat oficialul PAC.
Polonezii de la Asseco au platit in aceasta primavara 15,63 mil. euro pentru achizitia unor pachete de 70% din actiunile companiilor FIBa Software si Net Consulting.
Eugen Schwab Chesaru spune ca interes ar putea exista si din partea unor firme din Rusia. "Extinzand putin aria de interes, cred ca si companii din Rusia ar putea fi interesate de Siveco. Multe din ele au fonduri substantiale la dispozitie, unele au chiar interes major de intrare pe piata din Romania (unele chiar au intrat direct sau indirect, insa "timid" deocamdata), si ar putea potenta mult ceea ce a dezvoltat Siveco (Ael) in Rusia si nu ar fi deranjati foarte mult de aspecte de genul imagine sau risc". Ael este un sistem interactiv si integrat de predare, invatare si gestiune a continutului educational.
Oficialul PAC exclude posibilitatea ca Siveco sa fie achizitionata de o companie internationala IT de talia IBM. "(...) am convingerea ca este exclusa achizitia Siveco de catre o astfel de organizatie. (...) Siveco poate fi in anumite conditii un foarte bun partener pentru subcontractare sau pentru acces in anumite conturi publice, insa achizitia inseamna mult mai mult (...)", a spus Chesaru.
El crede ca o evaluare a companiei ar trebui sa ia in calcul estimarile de business pentru urmatorii 3-5 ani, si nu performantele anterioare ale Siveco. Conform unor analisti, Siveco ar putea fi evaluata la peste 100 mil. $, in conditiile in care profitul operational este mai mare de 10 mil. dolari.
"Nu doresc sa dau nici un fel de indicatie in acest sens, insa doresc sa subliniez ca este o mare greseala ca potentialul cumparator sa-si axeze evaluarea pe trecut (ultimii 1-2 ani). Un calcul inteligent ar trebui facut, cu coeficientii de risc respectivi, pentru performantele Siveco din urmatorii 3-5 ani, in conditii comerciale normale. Acei 'multiplii' de 10-15 la EBITDA se aplica in cazul unor companii de software solide de genul SAP, Sage, Misys etc", afirma Chesaru.
Compania Siveco estimeaza pentru acest an afaceri de 50 mil. dolari si cresterea marjei de profit la 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO