Business Hi-Tech

Piata solutiilor de gestiune a atins 10 mil. dolari

28.11.2002, 00:00 16

Piata IT romaneasca se dezvolta continuu in ciuda faptului ca, la nivel mondial, domeniul se afla intr-o perioada de recesiune de aproape doi ani. O amploare deosebita a luat-o in ultimul an piata solutiilor de gestiune a intreprinderilor. Concluzia a fost anuntata ieri, in cadrul celei de-a opta editii a evenimentului Romanian Computer Show, de catre reprezentantii in Romania ai International Data Corporation, cunoscuta companie de analiza a pietei IT&C.
In ultimul an, piata produselor de gestiune a activitatilor dintr-o intreprindere (tip ERP - Enterprise Resource Planning) a crescut cu 30-35%. Pe ansamblu piata ERP este evaluata de analistii IDC la putin peste 10 milioane de dolari. In aceste zece milioane nu intra insa decat valoarea licentelor noi vandute in ultimul an si a serviciilor de mentenanta prestate in aceeasi perioada de timp.
Nu au fost incluse in valoarea de 10 mil. $ serviciile IT adiacente produselor ERP vandute, cum ar fi cele de consultanta, spre exemplu.
Ziua a doua a ROCS 2002 a fost dedicata firmelor care au realizat proiecte ERP iar printre participante s-au numarat Romsys, Siveco, TotalSoft, Crescendo International si S&T Romania.
In paralel s-a desfasurat "Ziua IBM", manifestare organizata tot in cadrul ROCS.
Compania si-a prezentat ultimele noutati din portofoliul sau de produse precum si strategia anuntata luna trecuta la nivel mondial: "e-business on demand".
"Putem vorbi  de o afacere e-business <on demand> in cazul unei companii ale carei procese de business sunt integrate total din punct de vedere informatic si care sunt capabile sa raspunda rapid la solicitarile clientilor, la oportunitatile care se ivesc pe piata sau la amenintarile din exterior", explica Laurentiu Oftez, customer sales manager la IBM Romania.
In sprijinul acestei strategii IBM a alocat un buget de zece miliarde de dolari care vor fi folositi pentru activitati de cercetare-dezvoltare, initiative de afaceri si achizitii, deschiderea de centre "on demand" menite a ajuta clientii sa implementeze rapid proiecte pilot folosind tehnologii deschise, inclusiv servicii bazate pe web sau pe sistemul de operare Linux.
Romanian Computer Show este organizat anual de International Data Group (IDG) iar editia din 2002 a debutat cu "Ziua Oracle". Evenimentul a  avut mai ales caracter tehnic si a avut ca obiectiv principal promovarea tehnologiilor oferite de Oracle care sa asigure managerilor companiilor romanesti solutii si instrumente pentru suport decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO