Business Hi-Tech

Piata mondiala de camere foto digitale: crestere de numai 13 procente in 2005

21.02.2005, 00:00 19

Dupa aproape doi ani de boom, cresterea vanzarilor de camere digitale la nivel mondial va fi mai redusa decat anticipau analistii, maximum 13%, spun oficialii din domeniu, care au participat la congresul Photo Marketing Association International (PMAI 2005).



Studiile citate arata ca pietele occidentale se apropie de saturatie si vor incepe anul acesta sa conteze la fel de mult consumatorii care isi innoiesc aparatul, precum cei la prima achizitie.



Tocmai de aceea concurenta este din ce in ce mai acerba, iar asta se va traduce prin scaderea preturilor, ceea ce nu poate fi decat pozitiv pentru utilizatori, scrie USA Today.



Nikon a deschis razboiul preturilor, aducand pe piata modelul Coolpix 7600, care ofera o rezolutie de 7 megapixeli la un pret de numai 379 de dolari (290 de euro). Sunt insa si competitori care mizeaza in continuare pe functionalitati, mai mult decat pe pret.



"Noi incercam sa raspundem cerintelor utilizatorilor cu experienta: viata mai lunga a bateriei si timpi de actiune mai rapizi", a precizat un oficial Fuji Film. Kodak, care a reusit sa isi relanseze activitatile gratie adaptarii la era digitala pune accent pe performantele aparatelor, zoom, ecrane de mari dimensiuni, rezolutii mari. Iar la fel face Panasonic.



Producatorul american Kodak a fost primul care a ghicit o noua piata: compania a introdus in camere tehnologii de conectare la Internet fara fir (WiFi, prin unde radio), pentru ca fotografiile sa poata fi transferate rapid pe portalul companiei, de unde pot fi si scoase pe hartie, pentru niste preturi relativ mici.



De altfel, studiile industriei arata ca pe langa declinul industriei fotografiei pe film, este la fel de afectata piata procesatorilor de fotografie, cei care transpuneau imaginile pe hartia speciala. Industria developarii de filme va incasa anul acesta aproape 3,9 miliarde de dolari (2,98 miliarde de euro), fata de 6,1 miliarde de dolari in 2000 (echivalentul a 4,5 miliarde de euro).



De asemenea, industria procesarii imaginilor nu va depasi per total incasari de 26 de miliarde de dolari (19,9 miliarde de euro), fata de 30,3 miliarde in 2000 (echivalent a 23,2 miliarde de dolari).



Acest lucru din cauza ca fotografiile digitale au ajuns sa fie mai ieftine, iar utilizatorii isi folosesc si propriile imprimante pentru a le tipari si nu mai merg neaparat la sediul procesatorului.



Posesorii de telefoane mobile care dispun camera foto digitala , indiferent cat de performante sunt tehnologiile, nu s-au inghesuit de loc sa le si scoata pe hartie, spun oficialii PMAI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO