Business Hi-Tech

Peste 100 de reprezentanţi ai institutelor de statistică din UE s-au întâlnit la Bucureşti ca să găsească soluţii pentru modernizarea statisticilor publice

Peste 100 de reprezentanţi ai institutelor de...

Autor: Mihaela Pascari

18.03.2016, 09:00 316

Peste o sută de reprezentanţi ai oficiilor de statistică din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit în ultimele zile la Bucureşti, la sediul Institutului Naţional de Statistică, pentru a prezenta iniţiativele asupra utilizării tehnologice de informare şi comunicare pentru colectarea datelor, precum şi a potenţialului datelor macro pentru a aduna informaţiile publice sau despre cum poate fi îmbunătăţită eficienţa comunicării rezultatelor statistice către utilizatori.

„Cred că pentru îmbunătăţirea imaginii statisticilor oficiale un element important este modernizarea tehnicilor folosite pentru realizarea acestora. În acest context, folosirea surselor administrative reprezenintă un activ important. În prezent, ne aflăm într-un proces de îmbunătăţire a relaţiei cu reprezentanţii din industriile importante şi cu partenerii care au abilitatea de a folosi surse administrative, de aceea cred că pentru recensământul viitor folosirea surselor administrative va fi foarte importantă”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, în evenimentul de deschidere a prezentărilor susţinute de reprezentanţii europeni.

Materialele care au stat la baza dezbaterilor conduse de Mariana Kotzeva, director adjunct al Eurostat – biroul de statistică al Comisiei Europene- au avut la bază subiecte precum progresele în schimbul de date din diferite ţări, comerţul exterior sau statisticile privind migraţia, utilizarea datelor de la senzori de trafic pentru a produce statistici de transport cât şi planurile de modernizare adaptate în mai multe birouri de statistică.

„Sunt importante sursele administrative existente în fiecare minister. Pentru noi este foarte dificil să gestionăm aceste baze de date de astfel este important să creăm toate standardele necesare”, a mai spus Andrei Tudorel.

Lucrările prezentate în cele două zile ale evenimentului privind modernizarea statisticilor publice vor să apropie statistica oficială de sectorul cercetării din sectorul privat, unde companiile beneficiază de disponibilitatea tot mai mare de a produce informaţii disponibile într-un timp mai scurt şi mai uşor de utilizat. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO