Business Hi-Tech

Pentagonul a inventat un robot care poate schimba roata la maşină. VIDEO

Pentagonul a inventat un robot care poate schimba roata...

Autor: Octavian Calei

07.04.2013, 20:32 360

Pentagonul deţine un robot care poate schimba o roată de maşină, o caracteristică remarcabilă pentru un sistem automatizat care până acum, nu putea efectua decât operaţiuni singulare, scrie Mashable.

Agenţia militară de cercetare din cadrul Pentagonului (DARPA) deţine un robot care poate ridica şi monta o roată pe maşină, fiind capabil în premieră, de a strânge şuruburile cu ajutorul unei chei de roţi. Roboţii care pot folosi unelte sunt mult mai versatili decât cei construiţi pentru o sarcină anume, deoarece pot să se adapteze oricărei solicitări.

Gill Pratt, program manager la DARPA, a declarat pentru New York Times că abilitatea de a se mişca precum o mână umană este importantă pentru scopurile militare.

De asemenea, utilitatea unei mâini de robot s-ar putea dovedi în cazul protezelor pentru soldaţii răniţi. Un braţ robotic care poate apuca şi manipula obiecte, chiar dacă nu este controlat de creier, este mult mai preferabil cârligelor sau cleştilor.

Proiectul Pentagonului urmăreşte reducerea costurilor. Motivul principal pentru care roboţii nu sunt cumpăraţi decât de fabrici îl reprezintă preţul prohibitiv care poate ajunge uşor la 10.000 de euro. Două companii – iRobot din Bedford, Massachusetts şi Sandia National Laboratories din New Mexico – şi-au propus crearea unei mâini de robot cu un cost mai redus, de până la 3.000 de dolari, folosing tehnologie care se poate procura de pe piaţă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO