Business Hi-Tech

PayPal permite efectuarea platilor si catre Romania

02.10.2007, 18:57 96

PayPal, cel mai mare procesator de plati online din lume, a inclus si Romania pe lista tarilor catre care se accepta plati prin internet, avand potentialul de a ataca piata sistemelor de plati electronice traditionale.
Un cumparator care vrea sa foloseasca sistemul trebuie sa se inregistreze pe site-ul PayPal.com si sa detina un card ce poate fi folosit international. Cumparatorul poate efectua plati in limita contului disponibil pe card sau poate primi bani de la alti utilizatori PayPal.
In luna mai a acestui an, PayPal, detinut de eBay, cel mai mare site de licitatii online, si-a extins operatiunile pe 87 de piete, inclusiv in Romania, insa clientii din statele nou incluse in sistem aveau posibilitatea doar de a trimite bani catre alti utilizatori ai serviciului.
Potrivit notificarii adresate de Bancii Nationale in luna iulie, PayPal va derula pe piata locala operatiuni de atragere de depozite si alte fonduri rambursabile, acrodare de credite si emitere de mijloace de plata.
Principalul avantaj al lansarii serviciilor pe piata locala era faptul ca romanii pot cumpara produse sau servicii de la companii internationale care nu accepta plati cu cardul din Romania, insa au acorduri incheiate cu PayPal.
Un numar de comercianti ce activeaza pe piata locala au adoptat deja sistemul de plata. Printre acestia se numara sistemul turistic online Goovel.net si magazinul de gadget-uri online usbmania.ro.
Alin Lapadat, directorul portalului usbmania.ro, considera ca PayPal va constitui o amenintare puternica pentru sistemele de plati electronice traditionale deoarece dispar taxele percepute clientului, iar taxele pentru magazine sunt mult mai mici. El estimeaza ca numarul de consumatori care vor achita servicii sau produse prin PayPal va creste semnificativ dupa informarea pietei.
Pe piata locala mai activeaza Romcard, care este singurul procesator final de plati online prin card bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO