Business Hi-Tech

Patru subiecte de urmărit în telecom în 2012: RCS&RDS - cu sau fără UPC, listarea Romtelecom şi fuziunea cu Cosmote, licitaţia pentru spectrul radio

Patru subiecte de urmărit în telecom în 2012: RCS&RDS - cu sau fără UPC, listarea Romtelecom şi fuziunea cu Cosmote, licitaţia pentru spectrul radio

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

30.12.2011, 00:00 2205

Anul 2012 se anunţă unul plin de evenimente pe piaţa telecom din România, cu o valoare de aproape patru miliarde de euro pe an: mai multe fuziuni / achiziţii sunt în faza de discuţii / negociere iar licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă care va avea loc la jumătatea anului ar putea determina schimbări importante în configuraţia pieţei. Iată o listă a patru dintre cele mai importante teme de urmărit anul viitor în telecom:

1. Se mai face tranzacţia RCS&RDS - UPC?

Achiziţia companiei de cablu UPC România de către firma românească RCS&RDS, subiectul care a provocat valuri în acest an pe piaţa locală de comunicaţii, rămâne o temă de interes şi în noul an în condiţiile în care pe piaţă nu există momentan semnale certe că această tranzacţie ar fi căzut.

Dacă firma orădeanului Zoltan Teszari ar prelua UPC România, atunci compania ar închide practic piaţa TV pentru un nou jucător şi şi-ar condolida puternic şi dominaţia pe internet fix.

2. Ce se va întâmpla la Romtelecom? Listare, fuziune cu Cosmote, niciuna dintre ele?

Anul viitor este unul hotărâtor pentru evoluţia Romtelecom - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de comunicaţii din România, care este numărul doi pe pieţele de servicii TV şi internet fix, şi liderul de pe piaţa de telefonie fixă.

Grupul elen OTE - acţionarul majoritar (cu 54% din titluri) al Romtelecom şi statul român - acţionar minoritar (cu 46% din titluri) vor decide care va fi soarta companiei, respectiv dacă operatorul va ieşi pe bursă şi dacă va fuziona cu compania "soră" Cosmote - numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă. Viitorul Romtelecom şi Cosmote, sau al entităţii rezultate din fuziunea celor două companii, depinde şi de ce decizie va lua grupul german Deutsche Telekom în legătură cu România, respectiv dacă va investi sau nu în continuare pe această piaţă.

3. Se va schimba raportul de forţe pe piaţa telecom din România după licitaţia pentru spectrul radio din 2012?

Evenimentul care va ţine în tensiune anul viitor aproape toţi jucătorii mari de pe piaţa locală de comunicaţii este licitaţia pentru spectrul radio care va fi organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, şi al cărei rezultat poate schimba raportul de forţe de pe piaţă sau poate marca intrarea unui nou competitor în România.

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, vor trebui să se lupte pentru a-şi recâştiga licenţele de operare în România începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul licitaţiei din care statul ar putea încasa cel puţin 200 de milioane de euro. Licitaţia va fi una deschisă şi în anumite condiţii (încă necunoscute) orice operator va putea concura, astfel că o altă companie decât cele existente în prezent pe piaţă ar putea, teoretic, să achiziţioneze dreptul de a utiliza "părţile" din spectrul radio folosite în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote.

În situaţia în care momentan nu există detaliile finale ale organizării acestei licitaţii, scenariile care pot fi luate în calcul includ şi o posibilă retragere din România a a unor jucători existenţi, fie deliberat, fie ca rezultat al competiţiei pentru dreptul de utiliza spectrul radio.

4. Creşte şi mai mult dominaţia RCS&RDS pe piaţa din România? Câştigă Teszari pariul extinderii în Ungaria?

În prima parte a anului viitor, compania românească va încerca să câştige o licenţă de telefonie mobilă în Ungaria, una dintre cele mai mari pieţe internaţionale pe care activează deja pe televiziune şi telefonie şi net fix. Compania românească se va lupta pentru licenţe cu Deutsche Telekom, Vodafone, Telenor, Poşta Ungariei şi Viettel - un operator din Vietnam.

O altă licitaţie pentru licenţe de comunicaţii mobile care ar putea duce la o creştere a influenţei şi puterii RCS&RDS este cea care va avea loc în România la jumătatea anului viitor, când este deja aproape sigur că RCS&RDS va achiziţiona un bloc de 5 MHz în banda de frecvenţă de 900 MHz pe "spaţiul" care va fi lăsat liber de Orange şi Vodafone.

Anul 2012 este unul important pentru RCS&RDS şi pentru că operatorul are în faţă un vârf de plată pentru creditele contractate în ultimii ani: un raport al agenţiei de rating Standard & Poor's, pus la dispoziţia ZF în 2010 de compania de cablu, arăta că datorii de 350 mil. dolari vor ajunge la scadenţă în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO