Business Hi-Tech

Pasagerii din Europa îşi pot utiliza gadgeturile şi în timpul decolării şi aterizării avionului

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

14.11.2013, 20:13 1581

Autorităţile din Europa modifică reglementările privind utilizarea echipamentelor electronice în timpul zborurilor cu avionul, astfel încât dispozitivele să poată fi folosite şi în timpul decolării şi aterizării, scrie BBC. În prezent smartphone-urile, tabletele şi alte dispozitive electronice pot fi folosite doar pe durata zborului, nu şi în timpul decolării şi aterizării. Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviatică (EASA) a publicat un set de reguli în care menţionează că utilizarea acestor tipuri de dispozitive ar trebui permisă acum şi în timpul decolării şi aterizării avionului, urmând astfel normele adoptate de SUA luna trecută. În instrucţiunile EASA se stipulează însă că dispozitivele trebuie utilizate în „modul avion”, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor putea folosi serviciile de voce şi SMS, din cauza posibilelor interferenţe cu echipamentele de zbor.  Modificările vor fi aplicate în aeronavele operate de companiile aeriene din Europa cel mai probabil începând cu luna viitoare.

„Acesta este un pas important în procesul de extindere a libertăţii în privinţa utilizării dispozitivelor electronice personale la bordul aeronavelor în siguranţă”, a declarat Patrick Ky, director executiv al EASA.  Administriaţia Aviatică Federală a explicat schimbările din SUA prin faptul că ultimele studii au arătat că majoritatea avioanelor comerciale pot tolera interferenţele radio de la astfel de dispozitive.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO