Business Hi-Tech

Parintii Silicon Valley au creat o companie de 200 de miliarde de dolari

12.05.2004, 00:00 38



Nimic din ceea ce astazi numim tehnologie nu ar fi existat daca Gordon Moore, Andy Grove si Robert Noyce, fondatorii Intel, nu realizau primele microcipuri, deschizand drumul a ceea ce avea sa fie revolutia computerului si apoi revolutia digitala.



Inutil de spus ca, ceea ce a pornit ca o pasiune, a devenit astazi una din cele mai mari companii ale lumii, cu incasari anuale de peste 30 de miliarde de dolari si o valoare de piata de 196,8 miliarde de dolari. E drept ca Intel nu a mai ajuns la valoarea din perioada boom-ului dot-com, de 500 de miliarde de dolari, dar nici nu este foarte departe. Daca Gordon Moore a devenit o legenda a industriei IT mondiale, iar Andy Grove este considerat cel mai influent om de afaceri din ultimii 25 de ani, Robert Noyce nu a ramas prea mult timp in lumina reflectoarelor. El a fost insa inventatorul cipului cu siliciu, practic unul dintre parintii nucleului IT american denumit Silicon Valley. Noyce a fost CEO al Intel pana in 1975, cand conducerea executiva a preluat-o Moore, care a rezistat, la randul lui in fruntea companiei, pana in 1987, locul sau fiind luat apoi de Grove. Acesta a parasit functia in 1998, fiind inlocuit de Craig Barett, actualul manager al Intel.



Intel, infiintata in 1968, a realizat la inceput cipuri de memorie, iar primul sau microcip a ajuns pe piata abia in 1971. De atunci si pana in prezent compania a urcat continuu devenind in cele din urma cel mai mare producator de microcipuri, cu o cota de piata la nivel mondial care fluctueaza in jurul a 83-85%. Intel rivalizeaza doar cu producatorul de cipuri AMD, care insa detine mult mai putin din piata mondiala. Pe anumite segmente, Intel se mai loveste din cand in cand de Texas Instruments, VIA sau divizia de semicoductori a companiei Motorola.





O lege care a supravietuit crahului dot-com



Chimist de profesie, Moore s-a simtit atras de lumea electronicii si a lucrat intai la Shockley Smiconductor, o companie mica cu ambitii mari. In 1957, Moore impreuna cu sapte prieteni, printre care si Robert Noyce, a parasit Shockley Semiconductor pentru a fonda o noua companie, Fairchild Semiconductor, in Mountain View, California, aproape de Silicon Valley. Desi era o firma profitabila, Moore si Noyce nu s-au multumit sa ramana la Fairchild si o schimbare in management i-a facut sa plece din nou. In 1968, cei doi au pus bazele unei companii care urma sa produca semiconductori pentru industria televiziunii si cipuri de memorie pentru primele computere. I-au spus intai NM Electronics, iar apoi Integrated Electronics, de unde vine Intel. Noyce a fost primul director executiv (CEO) al companiei, iar Moore a fost numit vicepresedinte executiv.



Gordon Moore a devenit in 1975 presedinte si CEO al Intel, iar in 1987 a fost numit presedinte al comitetului director si director executiv. El s-a retras din functia executiva in 1997, ramanand insa un membru activ al comitetului director. Moore a devenit una din firgurile legendare ale lumii IT enuntand o teorie care si-a dovedit autenticitatea in timp: "legea lui Moore". In 1971 el a apreciat ca numarul de tranzistori dintr-un semiconductor se va dubla la fiecare 18 luni. Data a retusat-o in 1995, la o perioada de doi ani. Daca primul microcip Intel avea 2.300 de tranzistori, dupa 25 de ani, in 1996, un Pentium Pro la 200 MHz avea 5,5 milioane de tranzistori. Acum un procesor Pentium 4 are 42 de milioane de tranzistori, extrem de aproape de rezultatele "legii lui Moore".



Moore a apreciat de asemenea ca, pe masura ce performantele cipurilor vor creste in timp, costul acestora se va reduce, lucru de asemenea confirmat. Pentru activitatea sa de-a lungul timpului, Moore a primit Medalia Nationala pentru Tehnologie, in timpul presedintiei lui George Bush senior (1990).





Andy Grove, emigrant din lagarul comunist, a ajuns sa reprezinte visul american



Emigrant din Ungaria, Andrew Grove a publicat o carte in 2001 in care si-a povestit primii 20 de ani din viata, marcati de al doilea razboi mondial, Holocaust, comunism si celelalte probleme ale vremii. El a povestit ca a vrut sa fie ziarist, dar faptul ca nu a putut sa publice nimic l-a facut sa-si schimbe cariera spre chimie. Lucru cu care si-a impresionat si prima iubita, producand nitroglicerina si facand-o sa explodeze in clasa.



La numai 20 de ani, Grove a plecat in Statele Unite, unde si-a definitivat studiile. El a lucrat impreuna cu Noyce si Moore la Fairchild Semiconductor, participand apoi la formarea companiei Intel (a fost cel de-al patrulea angajat al noii firme). In 1979, Grove a fost numit presedinte al companiei, iar in 1987 a preluat functia de presedinte executiv (CEO), pe a pastrat-o pana in 1998.



Andy Grove este in prezent presedinte al consiliului de administratie al companiei americane si este considerat "most influential business person" al ultimilor 25 de ani de catre Nightly Business Report, una din cele mai urmarite emisiuni de stiri pentru afaceri din SUA. Recunoscut pentru scepticismul sau, Grove a mai emis un citat, devenit in timp celebru: "numai cei paranoici supravietuiesc". El a marturisit ca la inceputurile Intel nu prea pricepea ce se intampla cu cipurile. "Eu conduceam linia de productie pentru cipuri de memorie. Ma gandeam ca microprocesorul va fi si el un produs oarecare", a marturisit Grove.



Co-fondatorul Intel a fost prima persoana care a atras atentia dupa crahul dot-com asupra faptului ca Statele Unite sunt foarte aproape sa piarda suprematia mondiala in domeniul IT. In lipsa unui sprijin puternic din partea guvernului, americanii ar putea ajunge sa fie depasiti de asiatici sau europeni pe viitor.





Lui Robert Noyce siliconul nu i-a adus miliardele meritate



Robert Noyce a fost cel care a inventat cipul cu siliciu, punand prima caramida a ceea ce urma sa devina Silicon Valley. De altfel, in ultimii sai ani era cunoscut sub porecla "primarul din Silicon Valley". Fizician de meserie, Noyce a lucrat impreuna cu Moore la Shockley Semiconductor si apoi a condus Fairchild Semiconductor, pana cand cei doi s-au decis sa formeze Intel.



Increzator in sine si posesor al unei aure care il facea totdeauna placut publicului - deseori fiind comparat cu celebrul actor Gary Cooper - Robert Noyce a fost intotdeauna un lider. Energia si starea de permanenta agitatie au reprezentat pentru Noyce nu numai un avantaj, ci probabil si lucrul care i-a grabit sfarsitul. El a incetat din viata in urma unui atac de cord, in 1990.



Pasionat de fizica, Noyce a avut privilegiul sa invete la scoala despre primi tranzistori din lume, realizati de Bell Labs. Fiind un produs nou, Noyce a descoperit cand s-a dus sa-si dea masteratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) ca stia despre tranzistori mai multe decat profesorii cu care urma sa isi dea examenele.



Fiind o fire extrem de deschisa, Noyce este considerat si primul care a introdus in companiile IT un stil de viata nonconformist, considerat acum un element cheie in cultura Silicon Valley.





O companie de aproape 200 de miliarde $



Intel este acum lider mondial pe partea de componente pentru computere (desktop, laptop si servere), unde are o cota de 83% la nivel global (75% in Romania, conform IDC). Nivelul este departe de a-l multumi pe Gordon Moore. "Ne gandim la restul de 17%, cum am putea sa le cucerim", a declarat un oficial al companiei americane. Pentru a-si consolida activitatea, producatorul de cipuri a inceput recent sa se orienteze spre noi piete pentru a-si consolida suprematia la nivel mondial. Astfel, oficialii Intel au anuntat la salonul 3GSM de al Cannes ca vizeaza cucerirea primei pozitii pe segmentul cipurilor pentru telefoane mobile - o piata de noua miliarde de dolari pe an, unde cota companiei este acum de 20%. De asemenea, Moore a anuntat recent ca Intel se orienteaza spre televizoarele cu ecrane plate - o piata de zece miliarde de dolari pe an, industria echipamentelor mobile de buzunar (handheld) - piata de doua miliarde de dolari anual si spre cea a playerelor personale pentru multimedia (muzica, filme) - in valoare de numai 50 de milioane $ anual, in prezent. De asemenea, pe langa tehnologia WiFi (Internet prin unde radio), Intel lucreaza deja la tehnologia de comunicare fara fir a viitorului, WiMax, care se vrea un succesor al actualei WiFi.



Compania americana a avut pe 2003 un an de foarte bun augur. Incasarile s-au cifrat la 30,1 miliarde de dolari, in crestere cu 13% fata de 2002. Profitul net al Intel a fost de 5,6 miliarde de dolari, in crestere cu 81% fata de anul anterior. Pentru primele trei luni din acest an, Intel miza pe venituri de 7,9-8,5 miliarde de dolari, iar bugetul pentru cercetare si dezvoltarea de noi tehnologii Intel era estimat, pentru acest an, la 4,5 miliarde de dolari.



Pe primul trimestru al acestui an, Intel a raportat incasari de 8,1 miliarde de dolari, cu 20% mai mare ca in aceeasi perioada a anului 2003. Profitul net a fost de 1,7 miliarde de dolari, cu 89% mai mare. Vanzarile de miroprocesoare au crescut cu 22% si insumeaza pe trimestru sase miliarde de dolari. Divizia de microprocesoare si placi de baza a avut un profit net de trei miliarde de dolari, dar Intel a pierdut bani din cauza problemelor legale (au fost reglate mai multe procese legate de patente si tehnologii noi). Divizia de comunicatii (Intel Comunications Group) a avut pierderi de 219 milioane de dolari pe trimestru.





Intel in Romania



Intel a investit in 2003 aproximativ 1,4 milioane de dolari in Romania, in special pentru promovarea produselor care contin logo-ul "Intel Inside". Compania suporta pana la 70% din costurile de promovare a produselor care au sigla Intel, a precizat pentru ZF Piotr Pagowski, manager pentru Europa Centrala si de Est al Intel. Compania ofera de asemenea linii de creditare pentru partenerii romani, sumele alocate astfel insumand probabil alte doua milioane de dolari.



Pe 2003, Intel aproape si-a dublat numarul de parteneri cu care lucreaza in Romania. "Avem acum 500 de parteneri, fata de numai 300 la nceputul anului trecut", a spus Pagowski. "Cred ca am vandut anul trecut 210-220 de mii cipuri in Romania, destul de multe de ultima generatie", a explicat responsabilul Intel.



Oficialul Intel a anuntat ca acum Intel Capital cauta pe piata din Romania companii start-up din domeniul IT care dezvolta noi tehnologii pentru a le sprijini financiar. "Identificam afaceri - care vor avea cautare sau care pot ajuta la dezvoltarea unor segmente din piata locala neexploatate pentru a le sustine financiar, a spus Pagowski. "Stim ca in Romania nu prea exista astfel de fonduri de cercetare, sau sunt extrem de reduse. Daca descoperim tehnologii noi, oameni care dezvolta software sau produse IT si consideram ca acestea vor avea cautare pe piata, ii vom sprijini cu bani", a explicat el. Intel Capital nu sprijina companiile alese doar prin finantare, ci le poate gasi si clienti sau poate ajuta o afacere prin consultanta.



Piotr Pagowski a anuntat de asemenea ca Intel pregateste anul acesta deschiderea unui birou oficial in Romania. "Piata a crescut foarte puternic anul trecut, iar noi simtim nevoia sa fim in legatura directa cu clientii nostri", a declarat el. Managerul Intel a precizat ca producatorul american de cipuri nu exclude pe viitor deschiderea unei capacitati de productie in Romania, dar ca, pe termen scurt, nu exista nici un plan in acest sens. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO