Business Hi-Tech

Până şi Ericsson avertizează guvernul Cîţu: Fără un cadru legislativ predictibil pentru 5G România nu va fructifica oportunităţile de miliarde de euro generate de tehnologie

Până şi Ericsson avertizează guvernul Cîţu: Fără...

Autor: Adrian Seceleanu

05.05.2021, 10:30 343

Guvernul Cîţu trebuie să creeze un cadru legislativ predictibil pentru licitaţia de spectru radio 5G şi să evalueze şi posibilitatea de a le oferi operatorilor de telecom ajutoare de stat pentru implementarea tehnologiei altfel riscă să piardă oportunitatea de câştiga pentru economie circa 8 mld. euro până în 2025, potrivit unui studiu al companiei suedeze Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii pentru industria de telecom. „Estimările dintr-un studiu Ericsson arată că tehnologia 5G ar putea aduce economiei României 7,8 mld. euro, până în anul 2025“, avertizează Ericsson. 

„Este foarte important ca România să dispună de un cadru legislativ predictibil (să ia o decizie în ceea ce priveşte discuţiile pe marginea EU Cybersecurity Toolbox) şi să încurajeze investiţiile (aplicând recomandările din EU Connectivity Toolbox), pentru a putea valorifica pe deplin aceste oportunităţi.” Avertismentul gigantului din Suedia pentru Palatul Victoria este cu atât mai puternic cu cât Ericsson este una dintre cele două companii care ar rămâne în cursa dotării operatorilor de telecom cu tehnologie în eventualitatea în care compania chineză Huawei va pierde acest drept.

“Guvernul României ar mai putea interveni şi prin diverse forme de subvenţii (de ajutor de stat), pentru a impulsiona investiţiile în acele arii în care serviciile 5G nu sunt viabile din punct de vedere economic, dar sunt necesare pentru a micşora, sau a anula, diferenţa dintre zonele rurale şi cele urbane în ceea ce priveşte gradul de digitalizare, întrucât studiile arată că sunt zone unde sprijinul statului, sub forma unor investiţii, ar putea totaliza aproximativ 200 – 300 sau chiar 400 de milioane de euro”, adaugă reprezentanţii companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO