Business Hi-Tech

(P) Cele mai populare portofele electronice în 2021

(P) Cele mai populare portofele electronice în 2021

Autor: Publicitate

25.03.2021, 13:50 1371

Considerate vârful tehnologic în domeniul plăţilor până acum câţiva ani, cardurile pierd din ce în ce mai mult teren în faţa opţiunilor de plată digitală. Definit ca o platformă care stochează în siguranţă informaţiile de plată ale utilizatorilor şi detaliile personale care permit efectuarea unor achiziţii rapide, portofelul electronic a devenit din ce în ce mai popular prin apariţia unei noi generaţii de consumatori conectaţi la progresele tehnologice.

Distribuţia utilizării plăţilor digitale în lume

Se estimează că peste o treime din consumatorii la nivel mondial au utilizat cel puţin o dată un portofel digital. Polul utilizării plăţilor „cashless” este Asia, zonă în care se înregistrează cel mai mare număr de utilizatori de telefonie mobilă.

Aici plăţile electronice au înregistrat cea mai mare creştere deoarece asigură securitate sporită, comoditate şi rapiditate în tranzacţii. Preocuparea guvernelor pentru a construi o infrastructură bancară de internet, acceptarea largă de către comercianţi şi infrastructura limitată pentru cărţile de credit sunt alţi factori care au dus la boom-ul plăţilor electronice în regiune.

În America de Nord şi Europa, regiuni unde s-a dezvoltat o importantă infrastructură pentru cardurile bancare, există o oarecare reticenţă în trecerea la plăţile digitale. Pe măsură ce mai mulţi comercianţi vor accepta noile tehnologii, iar încrederea în soluţiile de securitate şi confidenţialitate va creşte, este de aşteptat ca plăţile electronice să devină şi aici principala metodă utilizată pentru tranzacţii.

Top cele mai utilizate e-wallets în 2021 pe plan mondial

PayPal

PayPal este un portofel digital cu ajutorul căruia se pot face plăţi în peste 25 de valute în peste 200 de ţări. Se pot efectua şi accepta plăţi prin intermediul site-ului web sau prin telefon, prin intermediul terminalului virtual PayPal care este uşor de configurat. Compania nu oferă doar portaluri de plată pentru tranzacţii online ci şi servicii de creditare şi finanţare.

Pentru siguranţa tranzacţiilor, plăţile electronice prin PayPal se fac fără a dezvălui detaliile cardului de credit sau ale contului bancar, iar informaţiile aferente tranzacţiei sunt criptate folosind cele mai avansate tehnologii. Fără a fi o bancă, compania este supusă mai multor reglementări prin care sunt guvernate băncile. Astfel, PayPal returnează fondurile cumpărătorilor care nu au primit bunurile achiziţionate.

Google Pay

Având la îndemână un smartphone cu Android puteţi face plăţi cu aplicaţia Google Pay în peste 30 de ţări. Acesta este un serviciu prin care plătiţi rapid şi sigur în locurile preferate, trimiteţi şi primiţi bani instantaneu, sunteţi scutiţi de taxe dacă utilizaţi ACH pentru a retrage fonduri, plătiţi cu telefonul oriunde sunt acceptate plăţi fără contact, obţineţi recompense şi carduri de loialitate pentru locurile unde aţi folosit aplicaţia, etc.

Pentru a utiliza acest serviciu este necesar să folosiţi amprenta, modelul, codul PIN sau Face ID la deschiderea aplicaţiei. Pentru siguranţa tranzacţiilor, când plătiţi cu telefonul Android, Google Pay partajează un număr de cont virtual în locul numărului real al cardului.

Apple Pay

Este un serviciu pe care pot beneficia utilizatorii de Iphone, iPad sau Mac fără să creeze un cont sau să completeze  formulare lungi. Din ce în ce mai popular în întreaga lume, acesta poate fi folosit, în ţară sau străinătate, în magazine, site-uri sau aplicaţii mobile care acceptă plăţi contactless sau serviciul Apple Pay, fiind un serviciu similar Google Pay.

Skrill şi Netteler

Sunt două portofele electronice în care îţi poţi păstra virtual banii. Portofelul este alimentat cu cardul sau prin transfer bancar, iar apoi poate fi folosit pentru cumpărături online, pentru plata de servicii sau pentru transferuri între utilizatori.

Aceste portofele electronice sunt printre primele care au pătruns în ţara noastră. Ele au fost folosite de jucătorii de poker online, pariuri sportive sau jocuri de cazino pentru a efectua tranzacţii pe site-uri precum 888Poker. Metoda prezenta siguranţă şi era foarte rapidă, cu depuneri instant şi retrageri într-un timp foarte scurt. Şi astăzi, alături de PayPal şi PaysafeCard, Skrill şi Netteler rămân două dintre cele mai populare modalităţi de a alimenta conturile pe site-urile de jocuri de noroc online.

Cum arată viitorul plăţilor digitale

Estimată a creşte până la 13.979 miliarde de dolari în 2022, industria plăţilor digitale devine din ce în ce mai sigură datorită noilor tehnologii.  Pe măsură ce consumatorii se vor convinge de siguranţa tranzacţiilor şi confidenţialitatea datelor furnizate, plăţile digitale vor ajunge să fie dominante în piaţă.  

Una dintre tehnologiile care garantează securitatea plăţilor virtuale este autentificarea biometrică. Scanerele de amprente, recunoaşterea facială, recunoaşterea irisului, analiza bătăilor inimii şi cartografierea venelor vor rezolva multe dintre problemele legate de furt şi fraude, oferind precizie, eficienţă şi securitate. Se estimează că în 2021 se vor desfăşura peste 18 miliarde de tranzacţii biometrice.

Implementarea inteligenţei artificiale (AI) şi a învăţării automate (ML) în securizarea datelor şi a informaţiilor legate de tranzacţiile online vor permite identificarea în timp real a tentativelor de fraudă. Pe măsură ce software-ul înregistrează mai multe tranzacţii va deveni din ce în ce mai bun în detectarea activităţilor ilicite.

O altă metodă care limitează drastic posibilităţile de a frauda tranzacţiile financiare online este introducerea tehnologiei EMV. Aceasta permite utilizarea de coduri care se modifică după fiecare tranzacţie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO