Business Hi-Tech

Ovidiu Neghină, Cybersecurity Sales Specialist Cisco România: Toată lumea e receptivă, vor să devină mai siguri şi să folosească tehnologia dar avem o problemă în ceea ce priveşte resursa umană, atât în România cât şi la nivel global

Ovidiu Neghină, Cybersecurity Sales Specialist Cisco...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.05.2021, 10:56 91

Lipsa forţei de muncă este una din principalele provocări cu care se confruntă piaţa de IT, consideră Ovidiu Neghină, Cybersecurity Sales Specialist al Cisco România, în cadrul videoconferinţei Cybersecurity Trends 2021. Protecţia datelor în era muncii hibrid. Lecţiile primului an de pandemie.

„Lipsa de resurse umane este o mare problemă şi asta se vede şi în faptul cum se foloseşte tehnologia. Făcând o comparaţie - se cumpără o maşină care nu prea e folosită, să spunem, în principal din lipsa resurselor umane şi e important să avem servicii de tip managed security response prin care utilizatorii să poată accesa resurse bine pregătite în securitatea cibernetică. Toată lumea e receptivă, toată lumea vrea să devină mai sigură şi să folosească tehnologia dar avem o problemă în ceea ce priveşte resursa umană, atât în România cât şi la nivel global”, a spus Ovidiu Neghină.

În privinţa pregătirii, Cisco oferă prin academiile NetAcad acces la cursuri pentru cybersecurity, unele în limba română, gratuit, cum ar fi Introducere în securitatea cibernetică. 

Alte declaraţii
 

În 2020, am crescut numărul de licenţe de conectare la distanţă, am oferit licenţe gratuite de Securitate DNS pentru soluţia Umbrella şi autentificare multifactor prin soluţia Duo Security, ambele soluţii fiind foarte uşor de implementat şi folosit. În 2021 clienţii au început să achiziţioneze aceste tehnologii.

Perimetrul s-a schimbat în urma pandemiei, dacă înainte angajaţii se conectau pe dispozitive din cadrul organizaţiei acum totul este volatil, perimetrul nu mai există, se folosesc dispozitive personale pentru acces pe aplicaţii, multe din ele au migrat în mai multe locuri şi devine mai greu pentru echipele de IT să facă faţă la atâtea dispozitive şi complexitatea generată de acestea. Credenţialele sunt o sursă constantă de atacuri. O posibilă soluţie este ideea de „Zero trust”, adică să nu ai încredere în nimeni şi nimic, ceea ce înseamnă că trebuie să verfici utilizatorul şi aplicaţiile la care se conectează acesta.

Multă lume a început să folosească dispozitivele personale pentru a se conecta cu persoanele de la birou, iar prin soluţia noastră putem vedea dacă dispozitivele sunt sănătoase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO