Business Hi-Tech

OTE, decisa sa trimita 500 mil. dolari pe adresa Cosmorom

24.03.2003, 00:00 14

Devine din ce in ce mai clar ca  actionarul majoritar al RomTelecom, grupul  elen OTE, nu are de gand sa renunte la divizia de telefonie mobila Cosmorom, chiar daca aceasta nu se afla intr-o situatie tocmai buna.
Daca la inceputul acestui an  actionarii greci vorbeau de posibilitatea scoaterii la vanzare a Cosmorom, acum directorul general al  OTE, Lefteris Antonakopoulos - citat de ziarul Kerdos (Profit) - da ca sigure investitii de 400-500 de milioane de dolari in telefonia mobila din Romania.
OTE va incerca sa contrabalanseze reducerea cotei sale pe piata elena prin cresterea veniturilor noi  provenind din investitiile sale in strainatate, a spus Antonakopoulos in cursul unei intalniri cu presa menita sa explice noua strategie comerciala a grupului elen.
In acest sens,  directorul general al OTE a reconfirmat interesul companiei fata de operatorii de telefonie mobila pe care ii detine in Romania, Bulgaria, Armenia, Albania si Macedonia.
Antonakopoulos a declarat ca  telul OTE este sa investeasca 400-500 de milioane de dolari pentru a sprijini Cosmorom pe piata romaneasca a telefoniei mobile.
Cu cateva saptamani in urma, directorul general al OTE anunta ca a mandatat Deutsche Bank sa identifice noi oportunitati in Romania. Printre posibilitatile de intarire a pozitiei OTE pe piata  autohtona a telefoniei mobile erau mentionate crearea unei societati mixte intre Cosmorom si un operator concurent, vanzarea Cosmorom sau infuzia de capitaluri noi in Cosmorom.
Lefteris Antonakopoulos  a precizat ca este prea devreme pentru a spune daca aceasta jumatate de miliard de dolari va fi folosita pentru  "cumpararea unei alte companii de telefonie mobila", scenariu pe care il considera "slab",
sau pentru "dezvoltarea autonoma" a Cosmorom.
Reprezentantii OTE au declarat de nenumarate ori ca ambitia grupului este aceea de a transforma RomTelecom in cel mai mare operator din Balcani. Iar fara o divizie de telefonie mobila puternica acest lucru nu este posibil. In plus, grecii considera ca pe piata aurohtona este loc pentru inca un operator puternic pe langa Mobifon si Orange. " In Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile este de 20-22%, comparativ cu 50-60% in tarile UE, fapt care arata ca potentialul pietei autohtone este inca insuficient  exploatat", este de parere vicepresedintele OTE International George Skarpelis.
Cosmorom, ale carui actiuni sunt detinute in totalitate de RomTelecom, are in jur de 100.000 de utilizatori. RomTelecom a incheiat anul trecut cu pierderi de nete de 64,6 milioane de dolari, dar a reusit sa-si reduca datoriile nete cu 17% fata de decembrie 2001, pana la 391 mil. euro.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO