Business Hi-Tech

Orange: Telefoanele mobile devin instrumente pentru divertisment

16.02.2005, 00:00 18

Telefoanele mobile vor depasi anul acesta functia lor principala, de comunicare, devenind adevarate instrumente pentru divertisment, a declarat la Cannes Sanjiv Ahuja, director executiv al Orange, divizia de telefonie mobila a France Telecom.
"Functiile de divertisment sunt cele mai cautate in 2005. Distractia si recreerea vor fi cele mai importante caracteristici ale telefoanelor mobile anul acesta. Celularul trece printr-o faza de tranzitie, care se va derula rapid, de la un mijloc de comunicare catre un instrument pentru recreere", a declarat Ahuja, aflat in vizita la targul de telecomunicatii 3GSM. El a afirmat ca serviciile care permit transferul de muzica, videoclipuri si transmisii in direct de televiziune - la o calitate superioara - prin intermediul telefoanelor mobile va impulsiona cererea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia (3G).
Orange a investit sapte miliarde de euro pentru a obtine licente 3G in Marea Britanie si Franta, lansandu-si comercial serviciile pe cele doua piete in decembrie 2004, la scurt timp dupa principalii sai concurenti, Vodafone in Regatul Unit, respectiv SFR in Franta.
Pana in anul 2007, compania spera sa atraga 1,5-2 milioane de utilizatori de servicii 3G in Marea Britanie, dar nu a dorit sa ofere prognoze pentru piata franceza. Orange a lansat la Cannes, in colaborare cu Intel si Axalto, un nou cip destinat comunicatiilor 3G, care ofera o viteza de transmisie de 20 de ori mai rapida si da posibilitatea vizionarii de programe TV pe telefon. Acesta le va permite utilizatorilor de telefoane mobile sa utilizeze si retelele de comunicatii fixe in birou sau acasa, pentru a reduce costurile convorbirilor. Ele se vor putea conecta si la retelele de acces la Internet fara fir (WiFi). Oficialii Orange nu au prezentat nici de aceasta data informatii privind target-urile de vanzari sau estimari privind evolutia acestor tehnologii pe pietele din Franta sau Marea Britanie.
Pe de alta parte, Orange intentioneaza sa lanseze in Franta, pana la finalul acestui an, noi modele de telefoane mobile care sa fie compatibile si cu cu retelele 3G si cu cele existente EDGE.
Mai mult, compania franceza a anuntat ca a inceput sa testeze, in Franta si Marea Britanie, o tehnologie superiora variantei 3G, denumita HSDPA. Considerata deja generatia 3,5, tehnologia HSDPA permite transfer de date la viteze de pana la 14 Mbps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO