Business Hi-Tech

Orange spune că nu va intra într-un consorţiu pentru licenţele de televiziune digitală

18.08.2010, 23:45 26

Orange România, numărul unu pe piaţa locală telecom, nu va intraîntr-un consorţiu pentru a depune o ofertă în competiţia pentrulicenţele de televiziune digitală, au declarat pentru ZF oficialiicompaniei, negând astfel informaţiile vehiculate pe piaţă, potrivitcărora operatorul negocia o asociere cu grupul francez TDF.

"Orange România nu intenţionează să formeze un consorţiu pentruparticiparea la licitaţia pentru licenţele de televiziunedigitală", au spus oficialii Orange, adăugând însă că nu exclud ocolaborare cu companiile care participă la competiţie."Independent, Orange România poate negocia cu unul sau mai mulţijucători de pe piaţă posibilitatea de a le furniza acestoraservicii de comunicaţii", au adăugat oficialii companiei. Caietulde sarcini pentru licenţele de televiziune digitală a fostachiziţionat de companiile locale RCS&RDS, Radiocom, Media Satşi Romtelecom şi firmele străine TDF (Franţa), ORS (Austria) şiGeneral Satellite (Rusia). Ofertele companiilor pot fi depuse pânăpe data de 17 septembrie.

Procedura de licitaţie comparativă organizată de Autoritatea deReglementare în Comunicaţii se află însă sub semnul întrebării încondiţiile în care Guvernul României a adoptat săptămâna trecută ohotărâre prin care amână cu trei ani de zile trecerea lateleviziunea digitală. Hotărârea luată de Guvern nu a fostdeocamdată publicată în Monitorul Oficial, dar circulă deja îndiferite variante - copii ale documentului fiind obţinute şi de ZF.Reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Comunicaţiilor şiSocietăţii Informaţionale nu au răspuns nici ieri întrebărilor ZFpe această temă, privind existenţa documentului, a motivaţieiemiterii acestuia şi a datelor exacte privind noul calendar altranziţiei la televiziunea digitală.

Motivele oficiale ale amânării tranziţiei la televiziuneadigitală, potrivit copiei hotărârii de guvern obţinute de ZF sunt"situaţia socio-economică dificilă" care impune o perioadă mailungă "pentru pregătirea pieţei şi a cetăţenilor cu privire latranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală".

Potrivit datelor ZF, decizia luată de Guvern a avut însă înprimul rând în vedere găsirea unei soluţii de a oferi una dintrelicenţe Radiocom - compania de stat care difuzează în prezentprogramele radioului şi televiziunii publice, fără a încălca însălegislaţia comunitară. Reprezentanţii Guvernului au estimat căRadiocom avea puţine şanse de a câştiga "licitaţia" de la ANCOMavând în vedere atât situaţia financiară (afaceri în scădere, gradridicat de îndatorare şi pierderi), cât şi ofertele mai puternicecare ar fi putut veni de la rivali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO