Business Hi-Tech

Orange: EDGE transforma celularul in unealta pentru business si divertisment

18.10.2004, 00:00 15

Incepand de astazi, abonatii Orange din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Brasov vor putea accesa Internetul la viteze mai mari si vor putea opta pentru servicii multimedia pe telefonul mobil, prin noul serviciu EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution).
Serviciul EDGE, lansat in premiera in Romania si in Europa de sud-est, este primul pus in functiune in cardul grupului Orange la nivel mondial. Prin aceasta tehnologie, viteza de acces la Internet creste in medie de trei ori fata de cea oferita prin sistemul clasic (GPRS).
Pe langa accesul la Internet, noua tehnologie ofera de asemenea operatorului de telefonie mobila posibilitatea de a oferi clientilor o serie de servicii noi, precum televiziunea pe telefonul mobil: stiri, muzica, filme, horoscop si alte asemenea produse multimedia. Accesul la acest continut multimedia se face prin intermediul unui portal pentru video streaming, similar celui pentru WAP. Continutul acestui portal este furnizat de grupul Media Pro si agentia de stiri Mediafax.
Testele practice arata ca largimea de banda oferita de tehnologia EDGE oscileaza intre 120 si 215 kbps, au precizat oficialii Orange. Fisierele sunt descarcate mai rapid de pe Internet (viteza de download e mai mare), iar performantele sunt mai reduse atunci cand un fisier este trimis spre altcineva (upload). Viteza depinde atat de localizare cat si de numarul de utilizatori intr-o singura celula, de tipul telefonului folosit si disponibilitatea retelei locale. Serviciul poate fi accesat doar de cei care dispun telefoane mobile compatibile.
Investitia totala pentru serviciul EDGE se ridica la 12 milioane de dolari, au precizat oficialii Orange. Acoperirea acestuia va fi crescuta treptat, iar anul viitor va ajunge la 70% din reteaua GSM detinuta de Orange. Noua tehnologie nu se vrea un inlocuitor al GPRS, ele urmand sa functioneze in paralel, fiecare utilizator putand alege care serviciu doreste sa il utilizeze.
"Ne asteptam ca investitia pentru noua tehnologie sa fie recuperata in trei-patru ani. Este un serviciu pentru companii, insa si pentru persoanele fizice, in special cei parionati de Internet", a precizat un oficial Orange.
Odata cu lansarea acestui serviciu, Orange pune la dispozitia celor interesati si Mobile Office Card pentru EDGE, care permite conectarea laptopului la Internet, la viteza marita. Acesta vine ca o completare a ofertei similare pentru GPRS.
Utilizatorul poate opta pentru diverse pachete de servicii, de la simplul acces pentru e-mail, pana la Internet deschis non-stop, iar tarifarea se face in functie de optiuni. Exista de asemenea pachete speciale, pentru trafic de zi sau noapte, in cursul saptamanii sau numai in week-end.
Pentru pachetul de servicii video, utilizatorii trebuie sa aiba telefoane mobile cu player video (de exemplu: Nokia 6230 cu player integrat, Nokia 6600, Nokia 6260, Nokia 7610 - compatible PV player sau Sony Ericsson P800/ P900 - PV player). De asemenea, trebuie activat serviciul WAP prin GPRS sau EDGE, dupa cum doreste utilizatorul. Tarifarea se face in functie de trafic, timpul necesar pentru descarcarea fisierului si o taxa suplimentara in functie de tipul de videoclip accesat.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO