Business Hi-Tech

Orange, Airbus, Deutsche Telekom şi alte 15 companii din UE atacă dur planul Belgiei de a le permite giganţilor tech americani să liciteze la contracte sensibile de cloud computing. “Respingeţi acest plan”, altfel guvernele din SUA şi China ar putea accesa datele cetăţenilor, companiilor şi guvernelor din UE, avertizează companiile

Orange, Airbus, Deutsche Telekom şi alte 15 companii din...

Autor: Adrian Seceleanu

11.04.2024, 15:33 116

Orange, Airbus, Deutsche Telekom şi alte 15 companii din UE au criticat în termeni duri o propunere care ar permite companiilor Amazon, Google şi Microsoft să liciteze pentru contracte foarte sensibile de cloud computing din UE, notează Reuters.

Proiectul Belgiei, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, se referă la un sistem de certificare (EUCS) care să garanteze securitatea cibernetică a serviciilor de cloud computing şi să ajute guvernele şi companiile din blocul comunitar să aleagă un furnizor sigur şi de încredere pentru datele lor.

Propunerea elimină aşa-numitele cerinţe de suveranitate dintr-un proiect anterior, care îi obliga pe giganţii din domeniul tehnologiei din SUA să înfiinţeze o societate mixtă sau să coopereze cu o companie cu sediul în UE pentru a stoca şi prelucra datele clienţilor în bloc pentru a se califica pentru cel mai înalt nivel al etichetei de securitate cibernetică a UE.

Planul belgian va fi discutat de experţi în securitate cibernetică din cele 27 de ţări ale UE la 15 aprilie, ceea ce ar putea deschide calea pentru adoptarea de către Comisia Europeană a sistemului de securitate cibernetică.

Ţările UE ar trebui să respingă această ultimă propunere fără cerinţe de suveranitate, au declarat Deutsche Telekom, Orange, Airbus şi celelalte 15 companii într-o scrisoare comună adresată autorităţilor din ţările lor şi înalţilor funcţionari ai Comisiei.
"Includerea în schema principală a EU-HQ şi a cerinţelor de control european este necesară pentru a reduce riscul de acces ilegal la date pe baza unor legi străine", au afirmat acestea în scrisoarea consultată de Reuters.
În lipsa unor astfel de cerinţe, datele europene ar putea fi accesate de guverne străine în baza legilor lor, cum ar fi Cloud Act din SUA sau Legea privind serviciile naţionale de informaţii din China, au avertizat semnatarii scrisorii.

Grupul Big Tech american se uită la profitabila piaţă guvernamentală a cloud-ului pentru a stimula creşterea, în timp ce UE, pe de altă parte, se teme de supravegherea ilegală şi de dominaţia furnizorilor de cloud din SUA.
Companiile din UE au declarat că eticheta de securitate cibernetică a UE ar trebui să urmeze exemplul platformei europene de cloud computing Gaia-X, creată pentru a reduce dependenţa UE de giganţii din Silicon Valley şi care are cerinţe de suveranitate.

Acestea au spus că lipsa clauzelor de suveranitate ar putea, de asemenea, să împiedice furnizorii de cloud computing nou-născuţi din UE în raport cu rivalii lor mai mari din SUA.
"Eliminarea unor astfel de cerinţe din sistem ar submina serios viabilitatea soluţiilor cloud suverane în Europa - multe dintre acestea fiind fie în curs de dezvoltare, fie deja disponibile pe piaţă", au declarat companiile.

Printre semnatarii scrisorii comune se numără grupul energetic francez EDF, furnizorul francez de servicii cloud OVHcloud şi omologul italian Aruba, Dassault Systemes, compania germană Ionos, Telecom Italia, compania austriacă Exoscale, compania franceză de tehnologie Capgemini şi Eutelsat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO