Business Hi-Tech

Oracle si HP vor stabili cata culoare intra in vopselele Policolor

20.03.2003, 00:00 81

Filialele de la Bucuresti ale companiilor Oracle si Hewlett-Packard au prezentat ieri cel mai recent produs al parteneriatului care, la nivel mondial, dureaza de peste 20 de ani. Cele doua firme au anuntat finalizarea primei etape dintr-un proiect pe care il deruleaza impreuna la Policolor, producator care activeaza in industria chimica autohtona.
Proiectul presupune implementarea unui sistem informatic pentru gestiunea  activitatii Policolor bazat pe aplicatii Oracle instalate pe servere Hewlett-Packard.
Implementarea a inceput in iunie anul trecut si recent au fost date in folosinta modulele software care gestioneaza activitatea financiara si logistica din cadrul Policolor.
Proiectul are o valoare de cateva sute de mii de dolari si urmeaza a fi finalizat in lunile mai-iunie ale acestui an.
In prezent se lucreaza la implementarea aplicatiei pentru managementul productiei de proces, proprie companiilor care activeaza in industria chimica.
Practic, aplicatia furnizata de Oracle va gestiona intregul proces de productie de la Policolor si este capabil, spre exemplu, sa indice formulele cele mai adecvate pentru fabricarea unui anumit tip de vopsea, ce materii prime trebuie utilizate dar si la ce concentratie. O mare parte din decizia umana, supusa erorii si care mananca mult timp este astfel eliminata.
Aplicatiile Oracle vor mai fi responsabile cu urmarirea productiei, gestionarea stocurilor de materii prime (inclusiv a celor cu mai multe unitati de masura, cum ar fi acetona la care extrem de importanta in afara cantitatii este si concentratia), a produselor finite dar si cu managementul lantului de distribuitori.
Informatizarea activitatii financiare, logistice si de productie va da companiei Policolor posibilitatea de a efectua rapoarte in standardele internationale de contabilitate si de a-si reduce costurile pe ansamblu.
"Mai important va fi insa faptul ca in urma acestei implementari Policolor va putea sa-si diminueze considerabil timpii de raspuns la cererea pietei. Policolor activeaza pe o piata sezoniera si pentru companie este esential sa raspunda rapid la cerere", explica Aurel Gavrilescu, account manager la Oracle Romania.
Proiectul va implica si compania Orgachim din Bulgaria, a carei actionar majoritar este Policolor. Activitatea firmei bulgare va fi gestionata tot prin intermediul serverelor HP de la Bucuresti si a aplicatiilor instalate de Oracle pe acestea.
Alegerea companiilor Oracle Romania si HP Romania a fost facuta dupa ce Policolor a analizat timp de sapte ani diverse oferte din domeniu, precum aplicatiile SAP, Wizcount sau MFG Pro.
Partile implicate in proiect spun ca avantajul pe care Oracle l-a avut in fata celorlalti competitori consta in capacitatea aplicatiilor sale de a gestiona productia cu specific chimic si in timpul scurt de implementare a noilor tehnologii.
In experienta pe care Oracle Romania o are in industria chimica si petrochimica locala se mai inscriu Petromidia, Petrobrazi, rafinaria Vega si Oltchim.
Cele doua companii au mai lucrat impreuna si la alte proiecte de mare anvergura, cum ar fi cel pentru Romgaz sau pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
HP, cel mai mare producator mondial de calculatoare, este partenerul agreat de Oracle pentru multe proiecte iar la nivel mondial; cele doua firme au peste 80.000 de clienti comuni.
Cifra de afaceri comuna (veniturile obtinute din proiecte derulate in colaboare) se ridica anual la aproximativ sase miliarde de dolari.

Informatizarea, o sansa pentru Policolor
Policolor Bucuresti a fost privatizata in 1997, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de doua din cele mai mari fonduri de investitii din Romania - Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF).
In anii imediat urmatori privatizarii, din cauza pierderii treptate a cotei de piata de catre Policolor, cele doua fonduri de investitii au restructurat puternic compania. Ultima etapa a restructurarii, in desfasurare, se va finaliza prin inchiderea sectiei de productie a rasinilor si disponibilizarea a 40% din salariati. Din cauza provizioanelor aferente restructurarii, Policolor a inregistrat  pierderi preliminare de aproximativ 1 milion de euro anul trecut. In ciuda scaderii din ultimii ani, Policolor ramane lider pe piata vopselelor industriale si unul din principalii jucatori pe cea a vopselelor de uz casnic. Cifra de afaceri a Policolor a fost de 21,38 milioane euro anul trecut, in scadere de la 25,33 milioane euro in 2001.

Venituri in crestere pentru Oracle
Oracle, al doilea producator mondial de software, a anuntat recent si rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea al anului fiscal curent. Astfel, in perioada 1 decembrie 2002 - 28 februarie 2003, Oracle a obtinut la nivel mondial venituri de 2,3 miliarde de dolari, cu 2% mai mari decat in intervalul de timp similar din exercitiul fiscal precedent.
In aceeasi perioada profitul net al companiei a fost de 571 milioane de dolari, cu 12% mai mare decat in al treilea trimestru din anul fiscal anterior.
Veniturile din licente noi au scazut cu 4%, ridicandu-se la 743 milioane de dolari. In acelasi timp insa, veniturile Oracle din actualizarea licentelor si din suportul pentru produse au crescut cu 16% ajungand la putin peste un miliard de dolari.
In primele noua luni ale anului fiscal curent, Oracle a generat si un cash flow de peste 2 mld. $.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO