Business Hi-Tech

Oracle OpenWorld: gigantii IT&C indeamna industria spre un viitor ecologic

20.11.2007, 16:06 24

Oracle OpenWorld, conferinta anuala organizata in San Francisco de catre unul dintre cei mai importanti producatori de software din lume, a avut ca scop, pe langa prezentarea celor mai recente inovatii Oracle, si dezbaterea viitorului industriei IT&C.
Surprinzator insa, discursurile personalitatilor ce au participat la eveniment pareau a nu avea tangenta cu sectorul tehnologic. Hector Ruiz, directorul executiv al AMD (Advanced Micro Devices) a prezentat clipuri video din Star Wars, in timp ce Mark Hurd, directorul executiv al Hewlett-Packard (HP) a dezbatut daca i-ar permite sefului Oracle, Larry Ellison, sa il invinga la tenis.
Conferinta, care a reusit sa atraga un numar record de 43.000 de participanti, a transmis industriei IT&C un mesaj simplu: viitorul trebuie sa fie "verde", adica eficient din punct de vedere energetic.
Acesta a fost si mesajul-cheie al prezentarii sustinute de catre Michael Dell, presedintele si directorul executiv al producatorului american de PC-uri, care a anuntat ca firma sa este hotarata sa joace un rol important in evolutia ecologica a industriei.
Oficialul companiei a precizat ca ritmul rapid de crestere a complexitatii infrastructurii IT, in special pe pietele emergente, supune centrele de date (serverele) si sistemele de stocare la un stres din ce in ce mai mare, determinand cresterea consumului de energie.
"Eu consider ca viitorul trebuie sa fie mai ecologic", a spus Dell, adaugand ca primul pas pe care compania il va adopta in aceasta masura este simplificarea ofertei sale de PC-uri si servere, precum si lansarea unor servicii care vor masura si optimiza infrastructurile IT ale companiilor.
Anul viitor, Dell va lansa o noua arhitectura pe care o numeste "greenprint", conceputa pentru a identifica si remedia pro-cesele IT ineficiente din cadrul unei companii, sustine reprezentantul companiei.
Dupa ce si-a anuntat intentia de a comercializa servere Dell PowerEdge cu sistemul de operare Solaris (Sun Microsystems) preinstalat, Michael Dell l-a introdus pe Kevin Kettler, directorul de tehnologie al companiei, pentru a prezenta sistemul de alocare dinamica a sarcinii intre doua servere Dell care foloseau aplicatia de virtualizare Oracle VM, lansata tot in cadrul conferintei OpenWorld.
Kettler a precizat ca servere Dell, care dispun de un sistem optimizat de racire si functii de management al consumului de resurse, sunt cu 23% mai eficiente din punct de vedere energetic decat oferte similare ale competitorilor.
Michael Dell a amintit de un studiu mai vechi al firmei de cercetare Gartner, care preconiza ca 70% din toate companiile din lume vor fi afectate de fenomenul "brownout" pana in 2011. Brownout are loc atunci cand nivelul voltajului furnizat este sub cel minim necesar.
"Indemn toate companiile sa ni se alature in acest efort", a declarat Michael Dell, dupa ce a anuntat ca firma va deveni "carbon neutral" pana la sfarsitul anului viitor.
Pe partea de servicii, Dell a prezentat Image Direct, care permite clientilor sa isi creeze propriile imagini ale sistemelor de operare si sa le incarce pe serverele Dell pentru a fi instalate pe PC-urile pe care urmeaza sa le achizitioneze. "Acest serviciu permite reutilizarea imaginilor pe mai multe platforme, precum si distributia aceluiasi sistem simultan pe mai multe computere", a mai spus reprezentantul companiei.
Un alt serviciu, denumit On Demand Desktop Streaming, este conceput special pentru sistemele "thin client" (care functioneaza cu resurse hardware limitate si fara hard disc, sistemul de operare fiind accesat prin intermediul unui server). Potrivit lui Dell, On Demand Desktop Streaming ofera sistemelor thin client performante similare cu cele ale unui PC traditional, pastrand nivelul consumului de energie la un nivel redus.
Kettler a prezentat un nou hibrid tablet-PC/ laptop, ce urmeaza a fi lansat in curand. Computerul are un ecran cu diagonala de 12,1 inci (30,7 centimetri) si dispune de mult mediatizata tehnologie multi-touch, care poate detecta mai multe apasari simultane ale degetelor. Multi-touch si-a facut debutul pe segmentul consumer in luna iunie a acestui an, prin dispozitivul Apple iPhone.
Indemnul ecologic a fost reiterat si de catre Paul Otellini, directorul executiv al Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume.
"In prezent, pentru fiecare dolar cheltuit pe achizitionarea unui server, clientii platesc inca 50 de centi pentru a asigura racirea si alimentarea sistemului", a declarat Otellini, precizand ca raportul va creste la 70 de centi pentru un dolar pana in 2010.
Oficialul companiei a precizat ca nivelul consumului energetic in centrele de date s-a dublat in intervalul 2000-2006, iar in Statele Unite serverele genereaza circa 1,5% din consumul total de energie electrica - suficient pentru a sustine 5,8 milioane de locuinte timp de un an.
"Intel se va stradui sa ofere mai multa performanta per watt pentru toate produsele sale", a spus Otellini, referindu-se si la noua familie de procesoare Penryn, lansata pe 12 noiembrie, in paralel cu conferinta Oracle.
Penryn reprezinta primele procesoare Intel Core 2, bazate pe procesul de fabricatie pe 45 de nanometri. Saptamana trecuta, compania a anuntat extinderea portofoliului cu 16 microprocesoare " 13 modele quad-core, dintre care unul adresat exclusiv computerelor de top, precum si trei procesoare dual-core. Potrivit lui Otellini, procesoarele Penryn nu mai contin nici plumb, nici halogen si mai bine racite si mai ecologice. In luna iunie a acestui an, Intel a lansat impreuna cu guvernul american si alti jucatori importanti din industria IT programul Climate Savers Computing Initiative, care urmareste reducerea consumului energetic si a emisiilor de dioxid de carbon pe sectorul tehnologic.
Otellini a anuntat ca si Oracle s-a alaturat consortiului din care mai fac parte Microsoft, Google, HP, IBM, Dell si Lenovo. Climate Savers Computing Initiative intentioneaza sa reduca cu 50% consumul de energie electrica al computerelor pana in 2010, ceea ce ar duce la economii de pana la 5,5 mld. dolari (3,8 mld. euro). Solutia de virtualizare Oracle VM permite unui singur computer sa ruleze simultan mai multe instante ale unor sisteme de operare in cadrul unor masini virtuale, oferind companiilor posibilitatea de a cheltui mai putin pe echipamente si energie.
"Procesarea non-stop a devenit o norma pentru industria IT si a schimbat modul in care privim lucrurile. Axarea pe eficienta energetica devine principala noastra prioritate", a concluzionat Otellini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO