Business Hi-Tech

Optokon Romania s-a pregatit pentru NATO

05.12.2002, 00:00 20

Compania Optokon Romania va produce componente pentru retelele de fibra optica avizate de NATO. Firma, filiala a unui producator ceh care activeaza in industria de fibra optica, va deschide in ianuarie un laborator la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti pentru a fabrica, intr-o prima etapa, elemente de conectica pentru retele de comunicatii.
Deschiderea laboratorului Optokon din Romania trebuia sa se realizeze pana la sfarsitul acestui an dar momentul a fost amanat in principal din cauza unor schimbari de strategie la nivelul firmei cehe. Optokon Cehia a devenit reprezentantul pentru intregul continent european al companiei americane Methode Electronics. Ca urmare, compania si-a extins gama de produse. Optokon nu va mai furniza pe piata internationala doar componente pentru retele de fibra optica ci si echipamente pentru alt gen de retele de telecomunicatii.
De la infiintarea sa in februarie 2002, Optokon Romania a reusit sa "puna mana" pe o serie de clienti de renume printre care companiile Honeywell,  Astral Telecom (filiala din Cluj) si alti mari operatori din industria de televiziune prin cablu. Valoarea comenzilor primite pana acum de Optokon Romania se ridica la numai 200.000 de dolari desi conducerea firmei se astepta sa castige 500.000 $ pana la sfarsitul anului.
Obiectivul nu a fost atins in principal din cauza amanarii deschiderii primei linii de productie Opotokon in Romania.
"Daca aveam laboratorul gata, suma ar fi fost dubla pentru ca produsele ar fi avut preturi mai flexibile iar comenzile puteau fi onorate in timp real", a explicat pentru Ziarul Financiar Cristian Gheorghe, directorul general al filialei de la Bucuresti.
Conectorii pentru retele de fibra optica fabricati la Bucuresti sunt agreati de NATO ceea ce inseamna ca vor putea fi intgrati in proiecte cu specific militar. "Produsele rezista la conditii specifice de temperatura si mediu si vor putea fi utilizai la fel de bine nu numai de catre armata dar si de firmele care instaleaza sisteme de securitate sau in medii petrochimice", a precizat Cristian Gheorghe.
Produsele fabricate la laboratorul firmei din Bucuresti vor putea fi exportate in tarile in care Optokon nu are filiale, principalele piete vizate fiind cea din Republica Moldova si Rusia.
Pentru realizarea laboratorului de la Bucuresti, Optokon investeste 100.000 de dolari.
"In 2003 piata autohtona a telecomunicatiilor va fi foarte interesanta mai ales datorita liberalizarii. Vom constata in mod clar o crestere cu cel putin 50% a pietei formate din componentele pentru retele de fibra optica care deocamdata este destul de mica", a mai spus seful Optokon Romania.
Conducerea firmei se asteapta sa termine anul 2003 cu o cifra de afaceri de 358.000 de euro iar la sfarsitul lui 2004 sa ajunga la 534.000 de euro. Pentru 2005 estimarile indica o cifra de afaceri de 687.000 de euro.
Compania-mama Optokon are filiale in Polonia, Romania, Slovenia, Ucraina, Australia si Taiwan. Compania are o cifra anuala de afaceri de 12,5 mil. $ si 110 angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO