Business Hi-Tech

Operatorii incep sa externalizeze unele activitati cu tot cu angajati. Primul e Romtelecom

Operatorii incep sa externalizeze unele activitati cu tot cu angajati. Primul e Romtelecom

Maurizio de Dominicis: Ericsson va oferi o structura de costuri mai buna pentru Romtelecom

10.12.2009, 00:00 118

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa si cel maimare angajator de pe piata locala telecom, va transfera catreEricsson Romania, incepand cu 11 ianuarie 2010, aproximativ 400angajati care activeaza in prezent in departamentele Comutatie siElectroalimentare, in baza unui acord pe o perioada de cinci anipentru externalizarea unor operatiuni de teren.

Potrivit estimarilor ZF, valoarea contractului este de peste 10milioane de euro pentru cei cinci ani, iar Romtelecom ar puteaobtine o reducere a costurilor cu aproximativ 20% in urma acesteioperatiuni.

Toti angajatii vor fi transferati catre Ericsson pastrandu-setermenii si conditiile oferite anterior de Romtelecom, potrivitreprezentantilor operatorului, insa pe o perioada de doi ani, fatade angajamentul pe cinci ani semnat cu Ericsson.

"Angajatii transferati isi vor pastra actualele locuri de muncasi beneficii din Romtelecom pentru o perioada de cel putin 2 ani.In cazul in care contractul de munca va inceta dupa aceastaperioada, conform acordului incheiat intre Romtelecom si EricssonRomania, angajatii respectivi vor primi acelasi nivel de platicompensatorii ca si angajatii care au parasit Romtelecom intrecut", au precizat reprezentantii Romtelecom.

"Am parcurs un proces complex inainte de a ajunge in aceastaetapa finala. Am examinat (...) si aspectele sociale presupuse deacest acord, incercand sa gasim o solutie cat mai avantajoasapentru angajatii nostri", a declarat Yorgos Ioannidis, CEO alRomtelecom. "Vom oferi Romtelecom (...) o structura de costurisuperioara", a spus seful Ericsson Romania, Maurizio de Dominicis,fara alte detalii. Ericsson are deja peste 500 de angajati inRomania si a facut anul trecut un profit net de 18 mil. euro laafaceri de 114 mil. euro.

O situatie obisnuita pe pietele occidentale, contractele deexternalizare sunt inca o raritate in Romania, dar evolutiile de pepiata si contextul economic vor duce la o inmultire a acestui tipde acorduri, spune Dragos Chivu, directorul subsidiarei locale afurnizorului de echipamente telecom si servicii Nokia SiemensNetworks.

Nokia Siemens: Piata de servicii de externalizare estela inceput in Romania

"Nu pot oferi nume, insa din cauza efectelor situatiei economiceactuale, este de asteptat ca astfel de servicii sa capete amploaresi in Romania", a spus Chivu pentru ZF. Intrebat cati angajati aicompaniilor telecom ar putea fi externalizati anul viitor, Chivuspune ca acest lucru va depinde si de natura serviciilorexternalizate.

"Intre zeci si sute (de oameni - n. red.), in functie de naturasi amploarea acestor servicii. Serviciile de mentenanta in teren -care necesita deplasari in teritoriu in timp redus si reparatiiprimare de tip inlocuire, repornire sau modificare a parametrilorde baza ai echipamentelor unei retele - presupun utilizarea depersonal numeros. Pe de alta parte, serviciile de monitorizare aretelei solicita un numar mai redus si o calificare superioara apersonalului utilizat".

Oficialul Nokia Siemens spune ca piata de servicii deexternalizare este de-abia la inceput in Romania, dar ea va cresteavand in vedere avantajele pe care le obtin companiile telecom.

"In primul rand, utilizatorii finali castiga o calitateimbunatatita a serviciilor. Operatorii isi pot reduce astfelcheltuielile operationale, mentinand sau imbunatatind nivelulserviciilor oferite prin retelele pe care le detin", a spusChivu.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicatiifixe, cu de 2,808 milioane de linii in administrare si 10.206 deangajati la finele lunii septembrie. Potrivit datelor actionaruluimajoritar, grupul elen OTE, veniturile Romtelecom au coborat cu7,2% in primele noua luni, la 609,4 milioane euro.

Statul roman detine o participatie de 45,99% in capitalul socialal Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO