Business Hi-Tech

Oficial MFP: Informatizarea Fiscului va permite ca toate declaraţiile să poată fi depuse online

Oficial MFP: Informatizarea Fiscului va permite ca toate...

Autor: Raluca Ghinea

03.10.2013, 14:45 626

"Prin procesul de reformare a ANAF, extrem de amplu şi care vizează să informatizeze structurile ANAF, ne dorim să se ajungă la o implementare totală a depunerii declaraţiilor online, aceasta este direcţia, ca tehnologia să ofere mai multe soluţii de administrare a afacerii şi colectare a taxelor", a declarat joi Manolescu, într-o conferinţă pe tema serviciilor în afaceri.

El a arătat că în perioada următoare se va pune accentul pe colectarea datelor prin soluţii informatice, astfel încât verificarea de către organele fiscale să se realizeze cât mai uşor şi eficient, direct din birou, iar deranjul creat firmelor să fie cât mai mic.

Manolescu a dat exemplul altor state europene unde casele de marcat nu sunt cu rolă, ca în România, ci cu memorie electronică ori sunt conectate online, facturile sunt emise în baza unor serii alocate informatic, la care organele fiscale au acces direct. Totodată, în unele ţări firmele transmit Fiscului, pe lângă decontul de TVA, o listă completă a facturilor.

"Avem şi noi formularul 394 care vizează tranzacţiile, dă posibilitatea Fiscului de a face controlul automat", a menţionat secretarul de stat.

El apreciază că există aspecte asupra cărora trebuie să se aplece şi România şi să identifice soluţiile care s-ar putea aplica pentru o colectare mai eficientă a taxelor.

"Reducând evaziunea fiscală, business-ul se poate dezvolta de o manieră mai sănătoasă. Există semnale din mediul economic că această concurenţă neloială creează reale probleme celor care încearcă să-şi desfăşoare activitatea într-un mediu loial şi corect. Din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice există o totală deschidere pentru tehnmologie şi identificarea soluţiilor care pot ajuta mediul de afaceri să crească", a conchis Manolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO