Business Hi-Tech

Este oficial: Italia aplică o taxă de 3% din venituri companiilor de internet care activează în spaţiul italian, după modelul Franţei. Nivelul taxei este de 3% şi se aplică tuturor companiilor care înregistrează în ţară afaceri de peste 5,5 milioane euro

Este oficial: Italia aplică o taxă de 3% din venituri...

Autor: Laura Albu

02.01.2020, 15:00 4644

În Italia a intrat în vigoare, de la 1 ianuarie 2020, o taxă de 3% din venituri aplicată companiilor de internet care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel global şi cel puţin 5,5 milioane de euro în statul italian. Taxa este similară cu impozitul GAFA aplicat în Franţa. 

Câteva zeci de companii sunt aşteptate să o plătească, în mare parte firme americane precum Alphabet (Google), Apple, Facebook, Amazon şi Microsoft. În Franţa, Amazon a răspuns deja la taxă prin majorarea comisioanelor pentru companiile franceze cu 3%.

Impozitul suplimentar aplicat de Franţa, în premieră, în mod special asupra giganţilor tehnologici americani, a fost denumit drept taxa GAFA, de la Google, Apple, Facebook şi Amazon. În lipsa unui acord la nivelul G7, şi alte state, precum Italia, au început să aplice unilateral măsuri similare de taxare a companiilor mari de tehnologie care în general plătesc foarte puţine taxe.

Italia are de asemenea nevoie să-şi majoreze veniturile bugetare pentru a diminua deficitul bugetar în 2020. Şi alte state iau în considerare o taxă pe veniturile giganţilor din tehnologie, printre acestea Austria sau Marea Britanie. Taxa aplicată de Franţa a fost puternic criticată în 2019 de administraţia preşedintelui american Donald Trump, care a demarat o anchetă cu privire la aplicarea ei în urma căreia Washingtonul este aşteptat să majoreze anumite tarife vamale pe vinuri, brânzeturi şi alte produse franceze exportate în SUA în valoare totală de circa 2,4 miliarde de dolari.

Ministrul de Finanţe francez, Bruno Le Maire a înaintat proiectul de lege către parlament în luna martie 2019, iar în august a fost adoptat. Taxa GAFA se aplică retroactiv, adică şi pentru afacerile din 2019, şi este aşteptată să aducă aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul francez.

Cifrele Comisiei Europene arată că marile companii europene plătesc în medie 23% din impozitul pe profit, dar aceasta scad la doar 9% pentru companiile de internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO