Business Hi-Tech

Oana Terteleac, Microsoft România: Sistemele IoT cu care interacţionăm ca utilizatori reprezintă doar vârful Iceberg-ului. 90% dintre procesele IoT nu sunt direct vizibile

ZF High Tech Innovation Summit

Oana Terteleac, Microsoft România: Sistemele IoT cu care...

Autor: Ştefan Stan

28.10.2019, 11:43 398

Transformarea digitală face progrese constante în România, direcţia spre care ne îndreptăm este bună. Companiile mici au o presiune mai mare de a se transforma digital, pentru că altfel nu pot face faţă companiilor mari. Companiile mici trebuie să fie agile, să folosească tehnologia pentru a obţine un avantaj competitiv, a declarat Oana Terteleac, TCM Manager Microsoft România, în cadrul ZF High Tech Innovetion Summit 2019.  

Ce a mai declarat: 

Trebuie să acceptăm tehnologia şi ce înseamnă ca şi proces de lucru. Factorul uman trebuie folosit în alte scopuri, nu pentru a plimba hârtii dintr-o parte în alta. 

Există tehnologii precum RPA, machine learning, chatbots, care pot uşura foarte mult activitatea angajaţilor. Vorbim de sistemele de cybersecurity care pot face dashboarduri inteligente, să nu fie nevoie de o armată de oameni care să facă lucrurile manual. 

Trebuie să ne uităm la transformarea rolurilor dintr-o organizaţie, cum acţionează un director de marketing în baza noilor insighturi, sau un director de vânzări, care poate avea sisteme inteligente care să recomande agenţilor de vânzări ce să propună clienţilor în ziua respectivă, bazat pe comportamentul acestora. 

RPA este printre vârfurile de lance pe care le vedem, dar observăm şi o creştere a cererii pe zona de chatbots. Acele chatboturi au în spate sisteme de machine learning şi devin asistenţi digitali pentru achiziţii. Acestea au o expunere foarte largă, pentru că interacţinează direct cu utilizatorii. 

Pentru noi sunt vizibile sistemele inteligente cu care interacţionăm spre exemplu când vrem să facem o achiziţie online, sau cu sistemele de plată online. Icebergul are totuşi 90% din volum sub apă, iar acea parte este mai puţin vizibilă. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO